Продукти:
за блата:
4 средно големи картофа
2 яйца
50 мл прясно мляко
2 с.л. масло
1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. черен пипер
за плънката:
200 грама шунка
200 грама пресни гъби
100 грама кашкавал
1 с.л. масло
50-80 г топено сирене
1 ч.л. черен пипер
Приготвяне:
Измийте и обелете картофите, след което ги нарежете на едро и сварете. Сварените картофи се намачкват с маслото и 50 мл прясно мляко до получаване на гъсто пюре. Към пюрето добавете двете разбити яйца и подправете със сол и черен пипер на вкус. След което започнете да добавяте по малко от брашното, за да сгъстите сместа. Пригответе си голяма тава с хартия за печене (намажете хартията с масло или олио) и разстелете равномерно получената смес върху хартията. Пече се на предварително загрята на 180 градуса фурна около 25 минути (до порозовяване).
Нарежете на ситно всички продукти - шунката, кашкавала и гъбите. Пригответе тиган с капак или тенджера. Загрейте котлона и разтопете топеното сирене в избран от вас съд, добавете 3-4 супени лъжици вода като непрекъснато бъркате. Когато сместа стане еднородна, добавете маслото и гъбите и ги задушете. Добавете и останалите продукти малко преди да свалите от котлона. Овкусете със сол и черен пипер.
Когато блатът е напълно готов, извадете го от фурната и разстелете равномерно плънката. Започнете да навивате блата от единия край като леко придърпвате хартията за печене. Оставете рулото на хладно, но не в хладилника.
Напиши коментар