И така - есен е вече и е време за туршии. Няма да става реч обаче за кисели краставички, а за нещо по-интересно.
Да кажем първо какво е бърза туршия - онази туршия, която приготвяме с оцет, държим в хладилника и можем да си хапнем от нея буквално ден, след като сме я приготвили.
Освен това можем да използваме и поизостанали ни в кухнята зеленчуци, вместо да ги хвърлим.
Кои зеленчуци са това?
Разбира се започваме от корнишоните и минаваме през тиквички, зелен фасул, аспержи, джинджифил, червен лук и дори чери доматчета.
Може да се използват и аромати като сушен копър, мащерка, риган, розмарин, семена от кориандър или синап, куркума, червен пипер на прах.
И стигаме до маринатата:
Съотношението вода - оцет, трябва да е 1:1. Ако ползваме 2 чаени чаши вода, слагаме и 2 чаени чаши оцет. Добавяме 2 чаени лъжички сол и също толкова захар. Добавяме и сухите подправки ис лагаме маринатата да кипне.
Важно условие е да полеем зеленчуците с изстинала марината и да има от течността пръст над тях.
Оставяте буркана в хладилника и след 24 часа може да си хапнете от туршията.
Напиши коментар