Знаете ли с какво да омекотите силната миризма на този универсален зеленчук?

Знаете ли с какво да омекотите силната миризма на този универсален зеленчук?

Броколите са универсален зеленчук и могат да се използват както за ганитури и салати, така и за основни ястия и супи. Те са част от средиземноморската кухня, която има много почитатели и у нас. Броколите могат да се готвят по много различни начини - на пара, задушени,  варени, на тиган, на фурна и да се съчетават с много други продукти. Приятно се комбинират със сирена, шунка, гъби и други продукти. Използват се много във вегетариански и вегански рецепти. За по-добър вкус и аромат броколите се подправят с чесън, черен пипер, копър или босилек, за да се омекоти силната им миризма, която не всички харесват. Друг начин да преодолеете тази миризма е преди приготвянето им да ги бланширате за кратко в гореща вода, която след това да изхвърлите.

 

 

 

 

Необходими продукти:

 

2 обезкостени пилешки бутчета

1 с. л. лимонов сок

1/2 ч. ч. прясно мляко

1/2 глава лук

1 пакетче крем супа от гъби

30 г краве масло

1-2 с.л. олио

50 г ориз

150 г кашкавал

500 г броколи

Сол на вкус

 

 

Начин на приготвяне:

 

Главите броколи се накъсват на розички. Измиват се и се за 2-3 минути в подсолена вода с лимонов сок. Изваждат се и се слагат веднага в студена вода, а след това се отцеждат.

Кожата на пилешките бутчета се отстранява, а месото се нарязва на късчета. По желание можете да ползвате и друг вид пилешко месо. Заедно с накълцания на ситно лук месото се запържва за 2-3 минути в сгорещено краве масло с 2 с. л. олио, докато се зачерви. Добавя се оризът, разбърква се и се налива 1 чаена чаша гореща вода. Оставя се да къкри, докато оризът поеме водата. След това се изсипват сухата крем супа от гъби, прясното мляко и още 1 ч. ч. гореща вода. Къкри още 1-2 минути.

Броколите се разпределят в огнеупорни купички или в гювечета, отгоре се слага от пилешката смес. Настъргва се кашкавал. Пече се на 200 градуса фурна, докато кашкавалът се запече, което става за 15-20 минути.

 

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори