Вкусът на турските ястия е близък до нашия вкус, което обяснява защо са толкова харесвани от повечето българи. Затова има доста сходни рецепти в двете кухни.
Кюфтета например се приготвят и в двете страни, като турските се правят с говеждо или агнешко месо, за разлика от нашенските, в които има и свинско. Каймата е силно подправена и получава ориенталска пикантна нотка от канела, кимион и лют и сладък червен пипер. Обикновено се приготвят на скара или пържени на тиган.
Ароматни телешки кюфтета по турски
Необходими продукти:
500 г телешка кайма
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 яйце
1 ч. л. риган
сол – при нужда
1 ч. л. лют или сладък червен пипер
1/2 ч. л. канела
1/2 ч. л. кимион
Млян черен пипер на вкус
2 с.л. зехтин, ако каймата е суха
2-3 с.л. галета
Зехтин+краве масло - за пържене
Начин на приготвяне:
Обелете лука и чесъна и нарежете на фини кубчета. Смесете каймата добре с нарязаният лук и чесън, яйце, сол и подправки. Ако каймата е с много ниско съдържание на мазнини, добавете малко зехтин. Ако искате, можете да сложите малко галета.
Оформете телешките кюфтета. Вземете кайма с размер на топка за тенис на маса. Първо ги направете да са с еднаква големина и след това ги оформете по желание като топки, като плоски кюфтета или като продълговати. Тези, които ще се пекат на скара, могат да се сложат и на шишчета.
Можете да приготвите кюфтетата и пържени. Загрейте тиган със смес от олио и краве масло и запържете кюфтетата на умерен огън, докато месото добие хубав кафеникав цвят.
Сервирайте ароматните кюфтета още горещи с гарнитура.
Напиши коментар