Телешки турски кюфтета

телешки кюфтета

Вкусът на турските ястия е близък до нашия вкус, което обяснява защо са толкова харесвани от повечето българи. Затова има доста сходни рецепти в двете кухни.

Кюфтета например се приготвят и в двете страни, като турските се правят с говеждо или агнешко месо, за разлика от нашенските, в които има и свинско. Каймата е силно подправена и получава ориенталска пикантна нотка от канела, кимион и лют и сладък червен пипер. Обикновено се приготвят на скара или пържени на тиган.

Ароматни телешки кюфтета по турски

 

 Необходими продукти:

 

    500 г телешка кайма

   1 глава лук

    2 скилидки чесън

    1 яйце

    1 ч. л. риган

    сол – при нужда

    1 ч. л. лют или сладък червен пипер

    1/2 ч. л. канела

    1/2 ч. л. кимион

    Млян черен пипер на вкус

    2 с.л. зехтин, ако каймата е суха

    2-3 с.л. галета

    Зехтин+краве масло - за пържене

 

Начин на приготвяне:

 

 

Обелете лука и чесъна и нарежете на фини кубчета. Смесете каймата добре с нарязаният лук и чесън, яйце, сол и подправки. Ако каймата е с много ниско съдържание на мазнини, добавете малко зехтин. Ако искате, можете да сложите малко галета.

Оформете телешките кюфтета. Вземете кайма с размер на топка за тенис на маса. Първо ги направете да са с еднаква големина и след това ги оформете по желание като топки, като плоски кюфтета или като продълговати. Тези, които ще се пекат на скара, могат да се сложат и на шишчета.

Можете да приготвите кюфтетата и пържени. Загрейте тиган със смес от олио и краве масло и запържете кюфтетата на умерен огън, докато месото добие хубав кафеникав цвят.

Сервирайте ароматните кюфтета още горещи с гарнитура.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори