Супа гулаш по австрийски

гулаш

Супа гулаш по австрийски

 

Супите отдавна са заели достойно място в българската кухня.  У нас те най-често се консумират на обяд, но има страни, в които те традиционно се сервират за закуска или за вечеря.

За популярността и значението на супите в цяла Европа говори фактът, че думата е сходна на много езици: suppe на немски език, zuppa на италиански, sopa на испански, soupe на френски, суп на руски и супа на български. Те са много разнообразни, като според основните продукти в тях се разделят на месни, рибни, зеленчукови и млечни супи.

 Всяка европейска страна има свои  рецепти, които се приготвят най-често в домашните кухни. Австрийците и унгарците например са известни със своята засищаща супа гулаш. По принцип под гулаш се разбират две различни гозби със сходни продукти – супа гулаш и основно ястие гулаш, което е като яхния със сос.

Днес ви представяме рецепта за тази вкусната и ароматна супа, по която я приготвят в Австрия.

 

 

Необходими продукти:

 

700 г говеждо месо

2 червени чушки

1 люта чушка по желание

3 големи картофа

2 големи глави лук

5 скилидки чесън

100 мл. червено вино

150-200 г доматено пюре /или домати от консерва/

2-3 супени лъжици брашно

1 супена лъжица млян червен пипер

1 супена лъжица сол

1 чаена лъжица кимион

 

Приготвяне:

Месото нарежете на кубчета. Смесете брашното с червения пипер и една супена лъжица сол Оваляйте парчетата месо в сместа и ги изпържете в масло в предварително загрят тиган, за предпочитане с дебело дъно, на малки порции. Прехвърлете месото в тенджерата за супата и го залейте с 2 литра вода, оставете го да се готви на средна температура, като разбърквате от време на време.  Лука, нарязан на малки парченца, изпържете в тиган и добавете към супата. Сложете нарязаните чушки и гответе, като разбърквате, още 30 минути. Може да пропуснете чушката, защото не е задължителна в рецептата.

Нарязаните скилидки чесън изпържете за малко в тиган, добавете  доматеното пюре и разбъркайте. Изсипете виното. Ароматната смес къкри 10-15 минути. Добавете в супата доматено-винената смес и кимиона. Нарежете картофите на кубчета и също ги сложете в тенджерата. Сега нека всичко се вари още около 30 минути. Пробвайте месото и, ако не е готово, оставете супата да ври до желаната гъстота.

 

 

 

 

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори