Не изключвайте напълно въглехидратната храна – картофи, ориз, боб, леща. Все пак въглехидратите са нашият енергиен източник, но не трябва да прекаляваме с тях, особено вечер. За закуска хапвайте овесени ядки или филийка пълнозърнест хляб с лютеница, ако не обичате зърнените закуски. Плодовете трябва задължително да присъстват в ежедневното меню – ябълки, круши и особено цитрусови плодове. Представяме ви лесна рецепта за спагети.
Спагети с доматен сос
Необходими продукти:
300 г спагети – по възможност пълнозърнести
1 буркан консервирани домати
4-5 скилидки чесън
Листа пресен босилек
3-4 супени лъжици зехтин или олио
20-30 г пармезан или кашкавал
Начин на приготвяне:
Тази рецепта може да се изпълни и с около 1 кг. пресни домати, но през зимата обикновено готвим с консервирани. Така е и по-бързо.
Първо пюрирайте консервираните домати. В сгорещено олио или зехтин за готвене изсипете доматеното пюре и нарязания на много ситно чесън. Добавете и около една чаена лъжица сол. Доматеният сос трябва да ври докато се сгъсти. Накрая добавяте накъсаните на дребно листенца босилек. Смята се, че свежите подправки е добре да бъдат накъсани, а не нарязани, за да се запази повече от аромата и хранителните им свойства. Разбира се, можете да ползвате и сух босилек, но пресният е много по-свеж и ароматен.
Спагетите сварете с щипка сол във вряща вода, следвайки инструкциите на пакета. За всеки случай не се доверявайте напълно, а ги пробвайте, за да сте сигурни, че не са станали сурови.
Отцедете добре спагетите, поръсете с малко зехтин, разбъркайте и добавете към всяка порция от доматения сос. Отгоре сложете по няколко люспички пармезан, или пък поръсете, ако ползвате настърган. Можете да ползвате и кашкавал за поръсване, ако не разполагате с пармезан. По желание и според вкусовете ви можете да поръсите спагетите със сирене. Украсете с няколко пресни листенца босилек.
На тези изключително леки спагети с доматен сос им отива и чаша бяло вино или розе.
Напиши коментар