ПЪРВИ ВАРИАНТ
ПРОДУКТИ:
За палачинките:
брашно
2 яйца
2 ч.ч. прясно мляко /вода/
щипка сол и щипка захар
За плънката:
2 пак. сирене крема
1 кутийка майонеза
2-3 сварени яйца
шунка
кашкавал
кисели краставички
пастет
маслини
домати чери за украсяване
ПРИГОТВЯНЕ:
Правим сместа за палачинките, която трябва да е гъста като боза и ги пържим в намаслен тиган. Необходими са 8 палачинки.
За плънката смесваме крема сиренето с майонезата, подправяме с малко черен пипер и чубрица и бъркаме до получаване на крем. Шунката, кашкавалът и яйцата се настъргват в отделни чинии. Краставичките и маслините се нарязват на ситно. Първата палачинка се поставя в голяма плитка чиния, маже се с крема и се поръсва с кашкавал. Отгоре се слага втората палачинка, маже се с крема и се поръсва с шунка, третата - маже се с крем и се поръсва със сварените яйца. Четвъртата се маже с пастет и върху него се слагат краставичките. Петата – пак с крем и върху него кашкавал и така докато свършат палачинките. Отвън тортата се маже с крем и се украсява по желание като е добре да оставим от крема и пастета за шприцоване. Прибира се в хладилник за няколко часа да се стегне.
ВТОРИ ВАРИАНТ
За плънката:
400 г майонеза
400 г цедено кисело мляко
5-6 нарязани кисели краставички
200 г настърган кашкавал
100 г настъргано сирене
100 г нарязана шунка
4 твърдо сварени яйца /нарязани или настъргани/
100 г нарязани маслини
100 г варена царевица
ПРИГОТВЯНЕ:
В чиния за сервиране редуваме палачинките, като всяка намазваме със смес от млякото, майонезата и сол на вкус, а отгоре слагаме продукти за пълнежа – различни на всеки следващ ред. Отгоре намазваме с останалата млечно-майонезена смес и украсяваме според случая и въображението си.
Напиши коментар