Сладък спаначен кекс

спаначен кекс

Ясно е, че спанакът превзема кухнята през пролетта, но повечето от нас си го представят най-често като приятна супичка, спанак с ориз или апетитен спаначник. Той определено не е традиционен продукт за сладкиши, но ще се изненадате колко вкусна торта или кекс можете да си приготвите с него. Допълнително предимство е, че те стават много ефектни, защото придобиват свеж зелен цвят. 

Спаначеният кекс се приготвя по класическата технология за този вид сладкиши, като в тестото се добавя сварен или замразен спанак. Много добро допълнение са смлените орехи, които перфектно се свързват с вкуса на спанака. Можете да изпечете сладкиша в кръгла кексова форма с коминче по средата или в правоъгълна форма.

 

 Необходими продукти:

3 яйца

1 ч.ч. кисело мляко

2 ч.ч. брашно

1 ч.ч. захар

100 мл. олио

1 бакпулвер

1 пак. ванилова захар или ванилия

100-150 г. сварен спанак или замразен

1/2 ч.ч. смлени орехи

пудра захар за поръсване

 

Начин на приготвяне:

Ако ползваме пресен спанак, го сваряваме предварително, намачкваме го и го оставяме да се охлади. Можете да ползвате замразен спанак, който не е необходимо да варите.

Пресяваме брашното с бакпулвера.

 В дълбока купа разбиваме яйцата със захарта с миксер, с вилица или с телена бъркалка. Добавяме киселото мляко, олиото и отново разбъркваме. Постепенно добавяме пресятото брашното с примесения в него бакпулвер, добавяме и ванилията. Накрая слагаме спанака и разбъркваме кексовата смес добре. 

 Изсипваме в подходяща форма за кекс, покрита с хартия за печене или намаслена и набрашнена, за да не залепне. Отгоре посипваме орехите и леко с въртеливи движения с помощта на вилица ги размесваме с кексовата смес. 

Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30 минути или до суха клечка.

Накрая охладете върху решетка и сервирайте спаначения кекс поръсен с пудра захар.

Можете да добавите към рецептата и други екстри като например го ароматизирате с настъргана лимонова кора или го покриете накрая със захарна глазура.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори