Ясно е, че спанакът превзема кухнята през пролетта, но повечето от нас си го представят най-често като приятна супичка, спанак с ориз или апетитен спаначник. Той определено не е традиционен продукт за сладкиши, но ще се изненадате колко вкусна торта или кекс можете да си приготвите с него. Допълнително предимство е, че те стават много ефектни, защото придобиват свеж зелен цвят.
Спаначеният кекс се приготвя по класическата технология за този вид сладкиши, като в тестото се добавя сварен или замразен спанак. Много добро допълнение са смлените орехи, които перфектно се свързват с вкуса на спанака. Можете да изпечете сладкиша в кръгла кексова форма с коминче по средата или в правоъгълна форма.
Необходими продукти:
3 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
100 мл. олио
1 бакпулвер
1 пак. ванилова захар или ванилия
100-150 г. сварен спанак или замразен
1/2 ч.ч. смлени орехи
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Ако ползваме пресен спанак, го сваряваме предварително, намачкваме го и го оставяме да се охлади. Можете да ползвате замразен спанак, който не е необходимо да варите.
Пресяваме брашното с бакпулвера.
В дълбока купа разбиваме яйцата със захарта с миксер, с вилица или с телена бъркалка. Добавяме киселото мляко, олиото и отново разбъркваме. Постепенно добавяме пресятото брашното с примесения в него бакпулвер, добавяме и ванилията. Накрая слагаме спанака и разбъркваме кексовата смес добре.
Изсипваме в подходяща форма за кекс, покрита с хартия за печене или намаслена и набрашнена, за да не залепне. Отгоре посипваме орехите и леко с въртеливи движения с помощта на вилица ги размесваме с кексовата смес.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30 минути или до суха клечка.
Накрая охладете върху решетка и сервирайте спаначения кекс поръсен с пудра захар.
Можете да добавите към рецептата и други екстри като например го ароматизирате с настъргана лимонова кора или го покриете накрая със захарна глазура.
Напиши коментар