Сладък салам с локум с карамелен вкус

сладък салам

Много лесни за правене в домашни условия са бисквитените рула от типа сладък салам. Тяхна любима за мнозина разновидност е локуменото руло. За него използвайте обикновени бисквити, за да останат цели парченца и имитацията на салам да е по-убедителна. Можете да го приготвите само с бисквити и локум, но е добре да добавите и малко масло. Може да се комбинират локуми с различен вкус и цвят или пък да вземете такъв с добавка на орехи.

Сладък салам с локум с карамелен вкус

 

Необходими продукти:

 

250 г обикновени бисквити

2 кутии локум – цветен и с орехи

1 малко пак. масло – 125 г

1 ч. ч. кафява или бяла захар

1 ч. ч. вода

Кокосови стърготини

 

Начин на приготвяне:

Можете да използвате един вид локум, но по-добре се получава, ако изберете два различни вида. Нарежете локума на парчета.

Натрошете обикновените бисквити в купа на малки парченца, а част от тях може да смелите на брашно.

В тенджера сложете захарта заедно с 2-3 супени лъжици вода. Загрейте на котлона до лекото карамелизиране на захарта.

Прибавете в тенджерата парченцата локум. Добавете водата и гответе на умерен огън до разтопяването на част от локума, но трябва да останат и цели парченца. След това добавете и кравето масло. Разбъркайте и изсипете в тенджерата и натрошените бисквити. Омесете до хомогенност.

Разстелете сместа върху стреч фолио или домакинско фолио, намазано с масло. След това оформете „салам” с дебелината на стандартен колбас като телешки например. Оставете го няколко часа да се охлади в хладилник.

След като развиете рулото, го поръсете с кокосови стърготини, но това не е задължително. Преди сервирането нарежете  локумения салам на филийки.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори