Щрудел с бутертесто с череши или вишни
Необходими продукти:
500 г бутер тесто
Около 400 г череши или вишни
6-7 с. л. захар
3 с. л. галета
1 жълтък
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Този щрудел може да се приготви с череши, вишни или със смес от двата плода. Ако нямате пресни, можете да ползвате замразени.
Измийте добре черешите и им махнете костилките. Поръсете ги със захарта и 2-3 лъжици галетата и разбъркайте. Ако приготвяте щрудела с вишни можете да добавите още 1-2 лъжици захар, защото са по-кисели.
Разстелете бутертестото и в единия му край наръсете малко от галетата и върху отгоре поставете от черешовата смес.
Завийте плънката с тестото, като подпъхнете единия край под другия и леко притиснете. Намажете отгоре с разбит жълтък.
Направете декоративни разрези в горната част и изпечете щрудела до златисто в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Наръсете сладкиша с пудра захари и го поднесете леко изстинал. Можете да добавите и топка сладолед.
Напиши коментар