Ще сложим ли на Великденската трапеза ангешко от 30 лв. за килограм?

Ще сложим ли на Великденската трапеза ангешко от 30 лв. за килограм?

Дни преди Великден цената на агнешкото тръгна нагоре. В момента средно килограмът се продава за 25-26 лв. Проверка на NOVA показва, че всяка година по празника консумираме около 500 хил. агнета. От фермите в момента кг живо тегло се продава между 10 и 12 лв., тоест с около 2 лв. повече от м.г.

От бранша отново предупреждават, че македонско агнешко на по-ниски цени може да залее пазара, въпреки че държавата затегна контрола. Цените на вносното месо са около 30 % по-ниски. Проверки за качеството и безопасността на месото започнаха и от агенцията по храните. Има ли риск опасно месо да достигне до пазара и докъде ще стигнат цените на агнешкото до края на седмицата?

„Цената е висока, то е ясно, но обстоятелствата са такива, трябва да се спазят традициите”, споделя потребител.

Красимир Кирилов отглежда отглежда около 80 овце в Арбанаси. За да се справи с всички разходи, тази година ще продава агнетата една идея по-скъпо.

„При нас, във фермите, цените няма как да лавират. Ние сме определили твърда цена между 10, 12 лв. Това е истинко българско месо, два лева е разликата – 8-10 лв. вървяха миналата година”, споделя Кирилов.

В магазинната мрежа цената ще варира между 25 и 30 лв. – ще зависи от големината на агнетата.  По-малките ще достигат цена 30 лв., защото рандеманът там е по-малък.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори