10 румънски и 10 български ученици ще приготвят и представят традиционни румънски и български местни ястия в Русе. Предвижда се обаче да младите майстори са покажат и новаторски умения. Кулинарната изложба ще е от 13,30 до 15:30 часа на 15 октомври в Доходното здание и е по проект „Кулинарни традиции и новаторство“, чиято програма ще започне на 14-и. Той е финансиран от Фондация „Русе – град на свободния дух“ и осъществен от Професионална гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“ – Русе в партньорство с Техническа гимназия „Стефан Банулексу“ – Кълъраш, Румъния, със съдействието на верига магазини „Метро“. Проектът беше представен днес от директора на Професионалната гимназия по туризъм в Русе Ренета Вълева, представителя на Клуб на професионалните готвачи, шеф Ивайло Димитров и Изпълнителния директор на Фондация „Русе– град на свободния дух“ Елена Минкова.
От румънска страна на изложбата „Кулинарни традиции и новаторство“ ще има няколко ястия: месни рула в зелеви сарми, кисела пилешка супа с домашно фиде, пушен свински бут с боб, рибник, агнешко шкембе. Традиционните български ястия ще включват агнешки котлет по русенски, сом с гарнитура, обредна пита, пълнени чушки, мъстеница акомпанинрана с орехови ядки. Рецептите са подбрани от ученици от Техническа гимназия „Стефан Банулексу“ – гр. Кълъраш, Румъния и Професионална гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“ – Русе.
В дейностите от румънска страна ще вземат участие и директорът на Техническа гимназия „Стефан Банулексу“ – гр. Кълъраш, Румъния, учител от Гимназията и представители на бизнеса, общинската администрация и гражданството на гр. Кълъраш.
„Проектът „Кулинарни традиции и новаторство“ е от спечелилите на проведения конкурс за проектни идеи в края на 2014 г.и началото на 2015 г. Той поставя началото на една новаторска инициатива, която се надяваме, че ще се превърне в традиция и е пример за успешно международно партньорство“, коментира на пресконференцията Елена Минкова.
Един от акцентите в работата на младите готвачи ще е съчетаването на традицията с новаторство в кулинарното изкуство, каза шеф Ивайло Димитров. Според него целта е децата да се върнат към корените на националните си кухни, умело съчетавайки ги с новите техники, съобразени с тенденциите за здравословното хранене.
Госпожа Ренета Вълева поясни, че реализираните дейности по проекта ще предоставят възможност за изява на учениците пред местната общност и представителите на бизнеса в сферата на туризма. Те ще повишат интереса на младите хора към професионалното обучение и образование, поощрявайки и подобрявайки възможността за запознаване и изучаване на различни култури, като се предвижда през следващата година в инициативата да се включат и участници от други държави.
Проектът е насочен към създаване на устойчиво международно партньорство в областта на образованието и превръщането на град Русе във водещо културно средище в Дунавския регион в международен план. В частност дейностите са свързани с реализирането на:
• съвместен шоу-кукинг – на 15.10.2015 г. от 09.00 до 12.00 часа в Учебно-производствения корпус на Професионална гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“ – гр. Русе (ул. „Киев“ №4);
• техническа конференция на тема „Нови тенденции в презентирането на традиционни ястия“ с ментор Клуб на професионалните готвачи, Русе – на 15.10.2015 г. от 12.00 до 13.00 часа в Учебно-производствения корпус на Професионална гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“ – гр. Русе (ул. „Киев“ №4);
• кулинарна изложба на традиционни български и румънски ястия „Кулинарни традиции и новаторство“ - на 15.10.2015 г. от 13.30 до 15.30 часа в Доходно здание – Русе (пл. „Свобода“ №4).
В рамките на инициативата са предвидени още обиколка на гр. Русе и посещение на Регионалния исторически музей.
Напиши коментар