Патладжанът добре се вписва в лятното и есенното меню и затова с него има десетки рецепти, от които да избирате. Заради високото си съдържание на вода и фибри, той е здравословна храна за тези, които искат да отслабнат. Тъй като е нискокалоричен, този зеленчук, известен още като син домат, помага за контрол над апетита. Той действа добре на храносмилането и помага при запек и метеоризъм. Съдържащите се в него пробиотици и фибри, които са важни за здравето на стомашно-чревния тракт.
Патладжанът е засищаща храна и може да се приготвя самостоятелно или да участва в състава на много постни и месни ястия. Освен за топли гозби, той служи за приготвянето на разядки и студени предястия.
Атрактивно и вкусно руло от патладжан и печени чушки
Необходими продукти:
3 патладжана
5-6 червени чушки
5 скилидки чесън
Пресен магданоз
Пресен копър
сол
млян черен пипер
соев сос
олио
Начин на приготвяне:
Чушките трябва да се изтърбушат и почистят от семките. Опечете ги и след като изстинат, ги обелете. Разрежете всяка чушка от дължина на две половинки.
Нарежете патладжаните на ивици по дължина. Посолете ги и ги оставете да постоят така половин час, а след това ги отцедете. Междувременно смесете соев сос и растително масло.
Намажете двете страни на всяка ивица патладжан с масло и соев сос, поставете ги върху хартия за печене в тавичка и ги опечете а 180°C за 10-15 минути. Ако желаете, можете да не печете патладжаните, а да ги изпържите като ги потапяте първо в брашно. Оставете ги да се охладят.
Нарежете на ситно магданоза и копъра, добавете чесъна, настърган на ситно ренде и разбъркайте.
Постелете домакинско фолио върху масата, върху него наредете резени патладжан - 2 парчета на дължина и 6 на ширина. Поръсете с чесън и зелени подправки, сол и черен пипер. Отгоре наредете половинките чушки по цялата дължина на рулото, оставяйки 4 сантиметра свободни в края, за по-лесно прегъване. Посолете и поръсете с черен пипер.
С помощта на фолио навийте рулото по ширина. Завийте плътно краищата. Поставете рулото в хладилника за 3 часа, а за предпочитане през нощта. След това го нарежете и ще имате ефектно и вкусно студено предястие.
Напиши коментар