Яйца на очи в спаначени гнезда
Необходими продукти:
1 кг спанак
2-3 глави лук
3-4 стръка зелен лук
5 скилидки чесън
4 бр. яйца
100-150 г краве сирене
3-4 с.л. олио или зехтин
Сол и черен пипер на вкус
1 ч. л. червен пипер по желание
Начин на приготвяне:
Спанакът се нарязва, попарва се за кратко в гореща вода и се отцежда. Лукът и чесънът се задушават в няколко лъжици зехтин или олио и се смесват със спанака. Добавя се и настърганото сирене. Тази смес се посолява и подправя с черен пипер, а по желание и с червен пипер.
Спаначената смес се прехвърля в намазнена тава и в нея се оформят четири кръгли вдлъбнатини. Във всяко кръгче по средата се чуква по 1 сурово яйце. Тавата веднага се слага в гореща фурна и се държи там, докато белтъците на яйцата се стегнат.
Можете да приготвите спанакът и яйца и по друг начин. След като приготвите спаначната смес, вместо да я разстелете в тавичката оформете от нея четири кръгчета, които сложете на малко разстояние едно от друго. Това ще бъдат вашите гнезда. Във всяко от тях чукнете по едно яйце и изпечете ястието в умерена фурна.
Готовите спаначени гнезда се поднасят веднага. Можете върху порциите да настържете по малко сирене или кашкавал.
Напиши коментар