Свежите ягоди са чудесен десерт, а сладкишите с този вкусен червен плод са сред най-любимите изкушения за малки и големи чревоугодници. От ягоди обаче може да се приготви и разкошен разхлаждащ десерт. Ягодовото желе е много леко за консумация. То може да се сервира самостоятелно или да послужи като горен слой на плодови торти или чийзкейк.
Опитайте да си направите вкъщи ягодово желе и го гарнирайте с топка сладолед и ще спечелите благодарностите на всички по време на семейния обяд или вечеря със скъпи гости.
Необходими продукти:
400 г пресни ягоди
10 г желатин
350 мл. вода
4 с. л. захар
Сладолед – ягодов или ванилия
Начин на приготвяне:
Изсипете желатина в купичка и към него добавете 50 мл. студена вода, разбъркайте и оставете за около 20 минути.
Изсипете останалите 300 мл. вода в тенджера, добавете захар и оставете да заври. След това добавете чаша почистени и нарязани ягоди, свалете от огъня и оставете да под капака за 10 минути.
Прецедете получената течност. Добавете набъбналия желатин към течността и разбъркайте, докато се разтвори напълно. Оставете го да се поохлади.
През това време нарежете останалите пресни ягоди на парченца и ги сложете в купички. Ако са дребни, може да ги оставите цели. Залейте пресните ягоди с течно охладено желе и сложете за 2-3 часа в хладилник, докато се втвърди.
Сервирайте вкусното прясно ягодово желе за десерт. Добавите топка сладолед отгоре. Можете да сервирате желето обърнато в чиния, гарнирано със сладолед и пресни ягоди.
Напиши коментар