Бисквитените сладкиши са сред най-лесните за приготвяне в домашната кухня. Те са в основата на различни торти, рула, някои видове чийзкейк и други сладки рецепти.
Бисквитата е популярно в цял свят сладкарско изделие, което най-често се приготвя от пшенично или овесено брашно с добавени захар, мед или подсладители, както и шоколад, орехи, стафиди и други добавки.
Сладкишите тип чийзкейк също са много популярни. Натрошените или смлени бисквити могат да се използват за блатове вместо по-трудоемките изпечени блатове, при които освен това рискувате да не станат качествени. Много лесно можете да си направите основа за чийзкейк от смлени или натрошени бисквити с мляко и масло. Можете да добавите и смлени орехи или какао. Пригответе домашен чийзкейк без много усилия за домашната трапеза през уикенда или за семеен празник, вместо да купувате готов, който излиза доста по-скъпо.
Ягодов чийзкейк с бисквити
Необходими продукти:
за основата:
2 пакета чаени бисквити
100 г запечени безсолни лешници
125 г меко масло
за пълнежа:
250 г рикота
3 яйца
400 г заквасена сметана
140 г захар
ванилия
настъргана кора от половин лимон
за отгоре:
300 г пресни ягоди
250 г ягодов конфитюр или желе
Начин на приготвяне:
Сложете в блендер натрошените бисквитии и ядките. Смелете ги на ситни парченца, прибавете маслото и смелете още малко, за да получите маслени трохи. Не е нужно сместа да е много фина, за да се усещат парченца лешници и бисквитки. Постелете дъното и стените на тортена форма с хартия за печене и сипете маслените трохи. С пръсти оформете сместа като блат, като притискате добре, за да слепнат трохите. Направете достатъчно висок борд от трохите, който да послужи като ограничител на пълнежа.
В купа разбийте с миксер рикотата заедно със захарта, лимоновата кора и ванилията. Прибавете яйцата, разбъркайте, а накрая сипете и сметаната. Объркайте всичко добре и сипете крема върху вече оформената бисквитена основа.
Изпечете чийзкейка в предварително загрята на 150 градуса фурна. Пече се около 40-50 минути. Блатът трябва да добие приятна златиста коричка. Пълнежът остава малко мек и леко да се движи при разклащане. Когато изстине, той ще се стегне и ще стане кремообразен. Ако го препечете има опасност да стане твърд и сух. Когато кейкът е изпечен, кремът се отделя от бисквитения борд отстрани и като го докоснете в средата трябва да имате усещането, че е недоизпечен.
След като чийзкейка се охлади добре го намажете с малко затоплен конфитюр. Добре е да го оставите да престои една нощ в хладилника. Отгоре наредете ягодите, нарязани на парченца и намажете с останалия конфитюр.
Напиши коментар