Постна яхния с два вида лук, гъби и маслини

Ястие подходящо за хората които постят

яхния лук гъби

Постите изискват по-голяма изобретателност, заради ограничението на използваните продукти. Това не означава, че трябва да се храните еднообразно или пък, че ястията са по-безвкусни. Тук лукът идва на помощ. Той е сред най-често използваните продукти в кухнята. В повечето случаи се добавя като подправка, но може да бъде и основна съставка в ястията. С него се приготвят вкусни яхнии, супи, гювечи и др. Гозбите могат да се приготвят с кромид лук, праз, червен лук или зелен лук и винаги ще са вкусни. Още по-добре се получава, ако смесите два или дори три вида лук.

 

Необходими продукти:

 

1-2 глави кромид лук

2 бр. праз

250 г пресни печурки

1 морков

1 червена чушка

5-6 с. л. олио

3 с. л. брашно

1 домат или 1 к. ч. от консерва

12-15 бр. маслини

1 дафинов лист

1 равна с. л. червен пипер

1 ч. л. сух джоджен

Пресен копър по желание

Пресен магданоз

2-3 резенчета лимон

Черен пипер по желание

 

Начин на приготвяне:

Нарежете лука на ситно, а праза – на колелца. Почистете и измийте добре гъбите, ако са дребни, ги оставете цели, а по-едрите нарежете. Морковът и чушката нарежете на дребни кубчета. Настържете домата или си нагласете домати от консерва.

В тенджера загрейте олиото, сложете лука, праза и нарязания морков и разбъркайте. След това добавете и гъбите и чушката и бъркайте, докато се задушат. Поръсете и малко сол.

Добавете брашно в тенджерата с лука и гъбите и запържете за кратко. Сложете и червения пипер, разбъркайте, но не го препържвайте, защото има вероятност да прегори и да вгорчи вкуса на ястието. Затова веднага налейте 1 чаша вода като разбърквате. Сложете доматите. Долейте постепенно още топла вода – общо да стане приблизително около литър Сложете и дафиновия лист. Ако обичате черен пипер, добавете една щипка от него. Намалете силата на котлона, похлупете тенджерата и оставете да покъкри 10-15 минути, като внимавате да не загори. Опитайте и посолете, ако има нужда, но не пресолявайте, защото маслините придават допълнителен солен вкус.

Измийте маслините с гореща вода и ги сложете в манджата. Можете да добавите и 2-3 тънки резенчета лимон за още по-свеж вкус. Оставете да покъкри още 5-6 минути, накрая поръсете със сухия джоджен и пресния магданоз и изключете котлона.

При сервирането можете да гарнирате всяка порция с топка ориз. Можете да поръсите с малко копър за пролетна свежест.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори