Портокалов сиропиран сладкиш

От гръцката кухня

гръцки сиропиран сладкиш

Ако искате къщата ви да ухае прекрасно и да получите много похвали, зарадвайте близките си по празниците с този сиропиран сладкиш. Магията се получава от овкусяването му с портокалова кора и сиропирането му с портокалов сок. Идеята за сладкиша е взета от гръцката кухня, която се слави с майсторски десерти. Орехите и стафидите допълват чудесния му вкус.

 Необходими продукти:

3 яйца

130 г захар

250 г брашно

80 г смлени орехи

50 г стафиди

1/2 ч. ч. олио

100 мл. прясно мляко

1 пакетче бакпулвер

кората на половин портокал

За сиропа:

1 ч. ч. вода

1 ч. ч. захар

Сокът на 1 портокал

 Начин на приготвяне

В купа разбийте яйцата и захарта, добавете олиото, след това добавете млякото и разбийте хубаво.

Пресейте брашното с бакпулвера и постепенно го добавете към сместа. След това добавете настъргана портокаловата кора, орехите и стафидите и разбъркайте много добре.

Изсипете всичко в намазнена правоъгълна или квадратна тавичка.

Изпечете сладкиша в предварително загрята фурна на 180°C за около 30- 35 мин.

След като блатът е готов, го оставете да изстине и го нарежете на парчета.

През това време сложете в тенджера водата да заври и добавете захарта. След 4-5 минути добавете портокаловия сок и го оставете да поври още около 5 минути.

С черпак налейте горещия сироп равномерно върху охладения блат. Отгоре можете да украсите с портокалови корички или със спирала от портокалова кора.

Сиропираният с портокалов сок сладкиш с орехи и стафиди е много вкусен, а прекрасният му аромат веднага ще събуди апетита на всичките ви близки.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори