По Никулден: Как да разберем, че рибата е прясна

От Безопасност на храните и ИАРА започнаха масови проверки на търговците в страната, има телефон за сигнали

Засилени съвместни проверки от представители на Българска агенция по безопасност на храните и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури се извършват в цялата страна, съобщиха от земеделското министерство.

С наближаващият празник “Никулден” и засиленото предлагане на риба на пазара, контролните органи – Агенцията по безопасност на храните и Агенцията по рибарство и аквакултури засилиха проверките в обектите, където се предлага риба и рибни продукти. Целта на проверките е ограничаване и недопускане продажбата на риба на нерегламентирани места, както и на риба с неустановен произход, с цел предпазване здравето на потребителите.

 

Основни моменти при проверките са:

 

наличие на документи за произход на рибата спазване на изискванията за съхранение (разделно съхранение и температурен режим на съхранение) етикетиране срок на годност хигиенно състояние на обектите за търговия, в които се предлага рибата и наличие на записи по системите за самоконтрол

 

Сигнали за нарушения могат да се подават на единния телефон на БАБХ 0700 122 99.

 

 

Експертите съветват:

 

Да не се купува риба от нерегламентирани места и търговци, а само от регистрирани обекти за търговия с храни (специализирани щандове в търговските обекти, специализирани магазини за търговия с риба и т.н)

 

 

Какво да проверяваме при закупуване на риба – външен оглед:

рибата трябва да бъде с чиста повърхност, без наранявания и със запазена цялост люспите - трябва да са гладки и блестящи слузта - бистра, без неприятна миризма очите – изпъкнали с блестяща корнея хриле – без неспецифична миризма и с яркочервен цвят

/Виж Фотогалерия/ Снимки: Пресцентър на земеделското министерство

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори