Пилешка яхния със зеленчуци
Яхниите са сред най-често приготвяните домашни ястия, като са особено актуални през зимата и пролетта. Тези апетитни гозби от българската национална кухня обикновено се приготвят в тенджера, но можете също да ги запечете на фурна. Характерно за повечето яхнии е, че се правят с червена запръжка, което им придава специфичен вкус и аромат. Количеството на лука в соса в тях е по-голямо, отколкото при другите ястия. Брашното се добавя в умерено количество, за да остане сосът по-рядък.
Ако постите, можете да се спрете на веган рецепта, но ако ви се хапва нещо с леко месо и вкусен сос за топене, изберете вариант с пилешко. За да стане ястието по-богато, използвайте повече зеленчуци, например картофи, чушки, гъби и домати, не забравяйте и подправките, като най-важните са червеният пипер и пресният магданоз.
Необходими продукти:
700-800 г пилешко месо
2 глави лук
200 г гъби
3 картофа
2 червени чушки
1-2 моркова
2 домата или от консерва
100 мл. олио
2 с. л. брашно
1 кубче пилешки бульон
1 ч. л. червен пипер
лют червен пипер по желание
черен пипер по желание
Пресен магданоз
Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Почистете и измийте пилешкото месо и го нарежете на парчета. Подсушете ги и ги запържете от двете страни в дълбок тиган или тенджера.
Извадете месото и в същата мазнина запържете нарязаните на едро глави лук, чушки и гъби за около 5 минути.
Поръсете с брашното и червения пипер, разбъркайте добре, налейте 200 мл. вода, натрошете вътре кубчето бульон и оставете да къкри още 5 минути. Добавете нарязаните на едри кубчета моркови, картофи и домати. Посолете, поръсете с черния пипер, налейте около 1 литър вода, върнете месото в тенджерата и оставете да ври около 40 минути, докато картофите омекнат. Ако се наложи, долейте още вода.
Ако желаете, можете да прехвърлите яхнията в тавичка и да я запечете във фурната.
Сервирайте пилешката яхния поръсена със ситно нарязан магданоз. Върху всяка порция по желание поръсете с натрошена люта чушка или лют червен пипер.
Не забравяйте да сложите пресен хляб на масата, за да има с какво да топвате във вкусният сос.
Напиши коментар