Пилешка яхния със зеленчуци

пилешка яхния

Пилешка яхния със зеленчуци 

 

Яхниите са сред най-често приготвяните домашни ястия, като са особено актуални през зимата и пролетта. Тези апетитни гозби от българската национална кухня обикновено се приготвят в тенджера, но можете също да ги запечете на фурна. Характерно за повечето яхнии е, че се правят с червена запръжка, което им придава специфичен вкус и аромат. Количеството на лука в соса в тях е по-голямо, отколкото при другите ястия. Брашното  се добавя в умерено количество, за да остане сосът по-рядък.

Ако постите, можете да се спрете на веган рецепта, но ако ви се хапва нещо с леко месо и вкусен сос за топене, изберете вариант с пилешко. За да стане ястието по-богато, използвайте повече зеленчуци, например картофи, чушки, гъби и домати, не забравяйте и подправките, като най-важните са червеният пипер и пресният магданоз.

 

Необходими продукти:

 

700-800  г пилешко месо

2 глави лук

200 г гъби

3 картофа

2 червени чушки

1-2 моркова

2 домата или от консерва

100 мл. олио

2 с. л. брашно

1 кубче пилешки бульон

1 ч. л. червен пипер

лют червен пипер по желание

черен пипер по желание

Пресен магданоз

Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

 

Почистете и измийте пилешкото месо и го нарежете на парчета. Подсушете ги и ги запържете от двете страни в дълбок тиган или тенджера.

Извадете месото и в същата мазнина запържете нарязаните на едро глави лук, чушки и гъби за около 5 минути.

Поръсете с брашното и червения пипер, разбъркайте добре, налейте 200 мл. вода, натрошете вътре кубчето бульон и оставете да къкри още 5 минути. Добавете нарязаните на едри кубчета моркови, картофи и домати. Посолете, поръсете с черния пипер, налейте около 1 литър вода, върнете месото в тенджерата  и оставете да ври около 40 минути, докато картофите омекнат. Ако се наложи, долейте още вода.

Ако желаете, можете да прехвърлите яхнията в тавичка и да я запечете във фурната.

Сервирайте пилешката яхния поръсена със ситно нарязан магданоз. Върху всяка порция по желание поръсете с натрошена люта чушка или лют червен пипер.

Не забравяйте да сложите пресен хляб на масата, за да има с какво да топвате във вкусният сос.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори