Салатите и разядките са характерни за всички балкански кухни. Много често имената на чуждите ястия звучат неразбираемо за нас, какъвто е случаят с Баба Гануш. Това е типично за арабската кухня и Близкия изток ястие, което малко напомня на нашенското кьопоолу, но освен патладжан в рецептата присъства и сусамов тахан. Баба Гануш може да се сервира като предястие, като разядка или салата, да бъде придружено от арабски питки или препечени филийки. Баба Гануш е много подходяща рецепта за веганите и вегерианците.
Необходими продукти:
2 патладжана
2 с. л. сусамов тахан
1/2 лимон
2-3 скилидки чесън
2 с. л. зехтин
1/4 ч. л. кимион
Пресен магданоз
Начин на приготвяне:
Първо подгответе патладжаните. Те трябва да са добре изпечени и обелени. Може да опечете патладжаните цели във фурната, в чушкопек, на скара или на барбекю. Изпичането на патладжаните може да стане както директно преди приготвянето на Баба Гануш, така и предварително и да ги съхранявате в хладилник.
Счукайте обелените патладжани в хаванче или го намачкайте добре с вилица. Можете да смелите патладжаните с блендер, но тогава сместа ще стане твърде гладка и няма да се чувстват парченцата патладжан.
Към счукания патладжан добавете половин чаена лъжица сол, сусамовия тахан, зехтина, кимиона и сока на лимона и разбъркайте. Можете да купите готов сусамов тахан или да си приготвите домашен, който после да използвате за други кулинарни цели, например за хумус.
Нарежете магданоза на ситно, счукайте чесъна и също ги добавете към Баба Гануш и разбъркайте добре. Ако обичате люто, добавете и лют червен пипер или ситно нарязана люта чушка.
Напиши коментар