Панирани домашни кюфтета

панирани кюфтета

 

Много хора избягват панираните меса заради процеса на пържене и повечето мазнина в тях, но ако не се правят твърде често, те са вкусно разнообразие в домашното меню.

Панирането е термична обработка на храната, при която най-често основният продукт се овалва в смес от яйце и брашно и се пържи. По този начин панираните храни запазват соковете си или по деликатната си структура. Не е задължително панираните ястия да са само пържени. Има и рецепти за приготвянето им на фурна, които са по-здравословни.

Могат да се панират всякакви меса и риби, но днес ви предлагаме да си панирате най-обикновените домашни кюфтета от кайма.

Съществуват различни типове панировка, като повечето са базирани на яйца и брашно или галета. В тази рецепта по-различното е, че панировката се прави с два вида брашна – царевично и пшенично, разбъркани с яйца.

Препоръчително е след изпържване да отцедите панираните кюфтета върху решетка или кухненска хартия, за да се отдели излишното количество мазнина.

 

Необходими продукти:

 

500 г кайма смес

2-3 стръка зелен лук или 1 глава кромид

3 филийки сух хляб

1 голямо яйце

Пресен магданоз

Щипка черен пипер

Щипка чубрица

Сол на вкус

Олио за пържене

 

За панировката:

3-4 с. л. царевично брашно

3-4 с. л. брашно

2 яйца

Щипка сол

 

Начин на приготвяне:

Сухият хляб се накисва, след това се изстисква добре и се натрошава. Лукът се настъргва, а магданозът се нарязва на ситно.

В купа смесваме лука, магданоза, хляба, яйцата, сол, черен пипер, разбъркваме хубаво и прибавяме каймата. Разместваме и мачкаме сместа старателно, за да се овкуси добре.

В дълбока чиния чукваме яйцата за панировката и хубаво ги разбиваме, а в друга чиния смесваме двата вида брашно и ги разбъркваме.

Сгорещяваме олиото на средна температура. Вземаме част от каймата, оформяме средно голямо кюфте. Топим го първо в яйцата, след това в брашното, отново в яйцата, отново в брашното и внимателно пускаме в олиото да се панира. Котлонът не трябва да е много силен, за да се изпържи равномерно, без да прегори панировката. След като се изпържат от едната страна, обръщаме кюфтетата от другата.

Сервираме панираните кюфтета с гарнитура от пресни зеленчуци.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори