Любими летни ястия с тиквички
Ароматът на пържени тиквички напомня на всички, че лятото вече е дошло. Те са сред най-разпространените и любими ястия за топлия сезон, а вариантите за приготвянето им са десетки.
Тиквичките са не само вкусни, но и много полезни. Спадат към семейство тиквови и макар че всички ги възприемаме като зеленчуци, от ботаническа гледна точка те се квалифицират като плодове.
Произходът на тиквичките е Централна Америка, откъдето по-късно се разпространяват по целия свят. Обикновено тиквичките се берат, когато достигнат дължина между 10 и 20 сантиметра. Срещат се няколко разновидности според цвета им, който варира от наситено жълто до тъмнозелено.
В тиквичките се съдържат: витамин А, витамин С, витамин К, витамин В6, витамин В1, манган, фибри, калий, магнезий, фолат, фосфор, желязо и цинк. Смята се, че тъмнозелените тиквички са с по-голямо съдържание на хранителни вещества, макар че всички видове носят редица ползи за здравето.
Включването на тиквички към менюто може да подпомогне храносмилането ви. Това се дължи на голямото им водно съдържание, както и на значителните количества фибри, които те съдържат. Тиквичките са изключително подходяща храна и за хората, които искат да се разделят с нежеланите килограми. Те са богати на антиоксиданти и противовъзпалителни фитонутриенти, които помагат на тялото да се бори със свободните радикали и възпаленията. Консумацията на тиквички намалява също значително риска от диабет и понижава кръвната захар.
Тиквичките имат ниско съдържание на мазнини и натрий, но високо съдържание на фибри и калий. Това благоприятства кръвообращението и поддържа кръвното налягане в норма. Фибрите в тиквичките пък са полезни за понижаване нивата на холестерола.
Тъй като тиквичките са богат източник витамини от групата В, редовната им консумация може да помогне за засилване производството на енергия в организма.
Най-често пържим или панираме тиквичките, но те могат да се приготвят и пълнени, в мусака или лазаня, като добавка към паста и много други. От тях се правят вкусни супи, ползват се за салати и разядки. По-популярни са постните варианти, но добре се комбинират също с различни видове меса и кайма.
Тук ще ви предложим една не много популярна рецепта - тиквички с пилешко.
Мусака с тиквички и пилешко месо
Необходими продукти:
1 кг картофи
600-700 г пилешко
2 глави стар лук
4-5 стръка пресен лук
2 моркова
1 червена чушка
1 зелена чушка
Олио
Чубрица
Сол
черен пипер
червен пипер
настърган кашкавал
300 г кисело мляко
2 яйца
2 с. л. брашно
Начин на приготвяне:
Картофите се обелват, измиват и нарязват на шайби. Нареждате ги на дъното на предварително намазнена тава. Поръсвате със сол, черен пипер, червен пипер и чубрица и ги разбърквате, слагате малко вода, колкото да се задушат, и пъхате в предварително загрята фурна.
Докато чакате картофите, си нарязвате двата вида лук, морковите и чушките. На котлона в тенджерка или тиган с малко олио ги задушавате за да омекнат. Вадите ги и в същия съд слагате предварително нарязаното пилешко филе на малки хапки. И него запържвате почти до готовност и ако е нужно, прибавете още малко мазнина.
Когато картофите ви са готови, остава да съедините мусаката. Всички зеленчуци и пилешкото трябва да са почти готови, защото от тук нататък готвенето няма да трае много.
Върху картофите разпределяте задушените зеленчуци и ги поръсвате много малко със сол и черен пипер, а върху зеленчуците разпределяте пилешкото филе, което пак поръсвате със сол и черен пипер.
Пъхате тавата пак във фурната, колкото да се загрее всичко, през това време си правите заливката за мусаката. Разбивате яйцата с киселото мляко и прибавяте брашното, ако ви се вижда гъста сместа, може да добавите още кисело мляко.
Вадите тавата от фурната, заливате мусаката с пилешко и пак мятате обратно във фурната. Заливката трябва да се запече и след това я поръсвате с настърган кашкавал, пъхате я във фурната за 3 минути и вкусната мусака е готова.
Напиши коментар