От старите тефтери: Постен сладкиш с ябълки и грис

Подходящ по време на пости

сладкиш с ябълки

По време на пости желанието за сладко не намалява, но трябва да се съобразяваме със забраните, които те поставят. Затова се налага да забравим десертите с мляко, яйца, краве масло и други животински продукти. Това не означава, че трябва да се лишим от любимите си сладкиши, защото има доста рецепти за постни варианти. Можете да си приготвите чудесен ретро сладкиш с ябълки. В него се смесват грис и брашно и му се добавят настъргани плодове, което го прави много сочен. В рецептата е посочена кафява захар, но можете да я замените с бяла, а ако ви се струва твърде сладко, намалете количеството. Неустоимият вкус на това печиво се постига с прибавянето на ванилия и канела, които ще създадат уютна атмосфера в кухнята.

 Необходими продукти:

3 ч. ч. настъргани ябълки

1 ч. ч. грис

1/2 ч. ч. брашно

1 ч. ч. орехи

1 ч. ч. кафява захар

1/2 ч. ч. олио

1 пак. бакпулвер

1 пак. ванилия

1 ч. л. канела

пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Ябълките се настъргват на едро или средно ренде. Крайното им количество им трябва да е 3 чаени чаши.

В дълбока купа се поставят настърганите ябълки и се поръсват със захарта. Оставят се така за половин час, да си пуснат сок.

След това се прибавят грисът, ванилията и канелата. Сместа се разбърква, за да може грисът хубаво да полепне по всички парченца ябълки.

Налива се олиото, а след това прибавяме и смлените орехи. Накрая се слага брашното,  което предварително се пресява заедно с бакпулвера. Сместа се разбърква много хубаво.

В намаслена тава се поставя получената се смес, притиска се леко, за да може да се изравни

Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути. Готовият сладкиш трябва да се охлади добре, преди да се поръси с пудра захар. Това става най-равномерно, ако се използва цедка. Накрая ретро сладкишът се реже на квадратни или ромбоидни парчета.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори