От утре, 1 септември, БЧК започва да раздава хранителните помощи от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се. Раздаването ще продължи до 30 септември. Индивидуални пакети с хранителни продукти ще получат 254 310 нуждаещи се български граждани, уточниха днес от БЧК.
Още в първия ден на раздаването ще бъдат отворени 83 раздавателни пункта в населени места в 23 области: Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Смолян, София област, Стара Загора, Търговище, Хасково и Ямбол. Графикът за поетапното раздаване по програмата е публикуван на интернет страниците на БЧК (www.redcross.bg) и на АСП (www.asp.government.bg), и в регионалните офиси на БЧК, и е съобразен с възможностите за зареждане на пунктовете в страната.
Раздаването ще продължи до 30 септември и всички правоимащи, включени в списъците на Агенцията за социално подпомагане, ще получат по 14,640 кг хранителни продукти
продукти:
грах - 0,800 кг;
гювеч – 0,800 кг;
ориз - 4 кг;
булгур - 0,500 кг;
зрял фасул – 3 кг;
пчелен мед - 0.500 кг;
месна консерва - 0.480 кг /3 кутии/;
рибна консерва - 0,480 кг /3 кутии/;
лютеница - 1 кг;
доматено пюре - 0,400 кг;
нектар - 1 л;
локум - 0.280 кг /2 кутии/;
бисквити - 0.400 кг /2 кутии/;
вафли - 1 кг.
Освен хората, подпомагани с целева помощ за отопление през миналия отоплителен сезон (2014-2015 г.), към правоимащите са добавени и лица и семейства, инцидентно пострадали при бедствия и аварии от 2012 г. до сега.
Раздаването ще се извършва от служители и доброволци на Българския Червен кръст в обособените за целта 304 пункта, като всеки правоимащ ще получава хранителните продукти срещу подпис и документ за самоличност.
Оперативната програма се управлява от Агенцията за социално подпомагане и се осъществява със съдействието на местните власти.
За София град раздаването на продуктите ще стартира на 7 септември 2016 г.
За допълнителна информация гражданите могат да се обаждат в областните организации на БЧК. Снимка: Интернет, архив
Напиши коментар