Много сочен печен джолан с майонеза в плик
Джоланите са предпочитаното от мнозина свинско месо, защото стават много вкусни и крехки след като се опекат. Предлагаме ви да опитате рецептата за печен джолан с майонеза в плик, за да се убедите, че те могат да станат още по-сочни. Добавете им къри, чесън и червено вино и ще получите наистина опияняващ ефект, на който никой любител на месните специалитети не може да устои. Подходящата гарнитура за тях са печени картофи или картофено пюре, а дали ще пиете вино или бира зависи изцяло от вашите вкусове.
Необходими продукти:
1-2 свински джолана или голямо парче месо
3-4 с. л. майонеза
100 мл. вино
1/2 с. л. къри
50 г краве масло
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. черен пипер
1 глава лук
3 скилидки чесън
пресен магданоз
сол
олио
1 плик за печене
Приготвяне:
Измиваме месото и го подсушаваме. Правим дълбоки разрези с остър нож в джолана и го посоляваме. Оставяме предварително маслото да омекне.
В купа смесваме всички подправки, пресования или нарязан на ситно чесън и маслото и разбъркваме.
Във всеки разрез слагаме с малка лъжичка или с пръсти по малко от ароматното масло, което вече сме забъркали с подправките. Поръсваме джолана с къри и намазваме обилно с майонезата.
Слагаме в плик за печене, където добавяме и нарязания лук. Наливаме вътре 100 мл. червено вино, 100 мл. вода, 2-3 с. л. растителна мазнина и връзваме плика.
Пликът с месото слагаме в тава и поставяме в загрята до 200 градуса фурна, докато започне да се пече. Когато течността в плика заври, намаляваме на 160 градуса и печем 2-2,30 ч. в зависимост от големината на джолана или парчето месо. Сервираме с картофено пюре или печени картофи.
Картофите можете да изпечете също в плик. Обелете 1 кг картофи и ги нарежете на едри парчета. Поръсете ги със сол, черен и червен пипер и чесън на прах, добавете зехтин или олио и разбъркайте. Сложете картофите в плика за печене и го затворете. Раздрусайте, за да се овкусят равномерно картофите. Сложете да се изпекат за около 40-45 минути в предварително загрята умерена фурна.
Напиши коментар