Свинската мас има добро съотношение на полезни и вредни мазнини. Тя е по-здравословна от хидрогенираните растителни масла, но не е толкова здравословна, колкото зехтина например. Маста не причинява възпаление в тялото при нагряване поради окисляване като ненаситените растителни масла. Високото количество мононенаситени мазнини в нея е предимно от олеинова киселина, което я прави здравословна за сърцето.
Като почти всички мазнини, тя е много калорична, но има 20% по-малко наситени мазнини от маслото. Чистата свинска мас за готвене не съдържа трансмазнини, въпреки че трябва да внимавате какъв точно вид купувате. Затова е добре винаги четете етикета подробно. Можете до потърсите качествена мас и на пазарите за естествени и органични храни.
Свинската мас не гранясва бързо като другите мазнини за готвене. Тъй като е твърда при стайна температура и има по-стабилна структура, е по-малко вероятно да се развали. Обикновено може да се съхранява в хладна стая, но вероятността от разваляне се увеличава, ако температурата й не се поддържа постоянна. Съхранена правилно, свинската мас е годна за употреба за около шест месеца, а в хладилник може да издържи до една година. Може и да се замрази и тогава ще издържи до три години. Свинската мас за готвене винаги се съхранява в плътно затворен съд.
Свинската мас е един от най-добрите източници на витамин D, от който все повече хора имат дефицит днес. Готвенето с тази животинска мазнина ще ви помогне за набавянето му. Тя е чудесна за постигане на хрупкавост на различни тестени изделия като мекици, банички и милинки. Много популярни са соленките и сладките, приготвяни със свинска мас.
Милинки със свинска мас
Необходими продукти:
За тестото:
3 ч. ч. брашно + още за доомесване
400 г кисело мляко
1 пакетче суха мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 яйца
За отгоре:
150 г сирене
3 с. л. галета
Половин с. л. брашно
1 ч. ч. свинска мас
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното в купа и оформете кладенче в средата му. Сипете вътре киселото мляко със солта, маята и захарта, добавете разбитите яйца.
Постепенно замесете тестото, което трябва да се получи меко. Покрийте го и оставете да втаса на топло за около 40 минути.
Намазнете ръцете си с омекналата свинска и късайте топчета от втасалото тесто. Наредете ги в тава за печене, като оставяте малко разстояние между тях. Поръсете отгоре с натрошеното сирене и покрийте с кърпа, за да втасат за още половин час.
Добавете галетата и брашното към меката мас, разбъркайте и полейте отгоре оформените милинки.
Загрейте фурната на 180 градуса и печете около 40 минути. Сервирайте с айрян или кисело мляко
Напиши коментар