Продукти:
800 г брашно
1 1/2 ч. ч. захар
5 с. л. мед
150 г маргарин
2 яйца
2 жълтъка
2 ч. л. сода
Допълнително се използват:
2 белтъка
1 с. л. какао (или дозичка Нескуик)
пудра захар
Приготвяне:
Медът се разтопява на водна баня. Не трябва да е горещ, а само топъл. В голяма тава се смесват всички продукти - брашно, захар, яйца, мед, масло, сода. Използват се общо 4 яйца, но на две от тях се отделят белтъците и се оставят за по-късно. Първоначално се получава трошлива и нехомогенна смес, но всъщност тестото за меденки трябва да се меси малко по-дълго време докато маргаринът абсорбира сухите съставки. Получава се гладко тесто от което се изрязват с формичка меденките. За да се разточва тестото без да залепва масата и точилката може да се поръсят с пудра захар. Тестото трябва да се разточи с дебелина 5-7 мм. Меденките се пекат на 150 градуса за около 10 минути.
Останалите белтъци се смесват с разтвореното в 20 - 30 мл какао, разбиват се и се прецеждат. Когато меденките се извадят от фурната се мажат с тази смес с помощта на четка и се оставят да изсъхнат. След това по желание може да се слепят с някакъв конфитюр или мармалад.
Напиши коментар