Меденки

Продукти:

 

800 г брашно

1 1/2 ч. ч. захар

5 с. л. мед

150 г маргарин

2 яйца

2 жълтъка

2 ч. л. сода

 

Допълнително се използват:

2 белтъка

1 с. л. какао (или дозичка Нескуик)

пудра захар

 

Приготвяне:

 

Медът се разтопява на водна баня. Не трябва да е горещ, а само топъл. В голяма тава се смесват всички продукти - брашно, захар, яйца, мед, масло, сода. Използват се общо 4 яйца, но на две от тях се отделят белтъците и се оставят за по-късно. Първоначално се получава трошлива и нехомогенна смес, но всъщност тестото за меденки трябва да се меси малко по-дълго време докато маргаринът абсорбира сухите съставки. Получава се гладко тесто от което се изрязват с формичка меденките. За да се разточва тестото без да залепва масата и точилката може да се поръсят с пудра захар. Тестото трябва да се разточи с дебелина 5-7 мм. Меденките се пекат на 150 градуса за около 10 минути.

Останалите белтъци се смесват с разтвореното в 20 - 30 мл какао, разбиват се и се прецеждат. Когато меденките се извадят от фурната се мажат с тази смес с помощта на четка и се оставят да изсъхнат. След това по желание може да се слепят с някакъв конфитюр или мармалад.

 

 

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори