Салатата наречена "Лютика" е характерна за Врачанския край. Нашето предложение е един съществуващите варианти.
Необходими са ви: домати, печен пипер, лук, магданоз, сол и олио.
Пипера го белите и го слагате цял, лукът може да е нарязан по- на едро, за разлика от доматите. Не е нужно да са кълцани на дребно, но и да не са на големи парчета. Овкусявате със сол и олио. Нарязвате и магданоз. Няма да попречи ако сложите и чесън, и копър.
Дотук изглежда като обикновена салата, но не.
Ето го и тънкия момент: Салатата трябва е в по-дълбок съд и да имате подръка чукче от онези, които вървят комплект с хаванчетата за чесън. С него трябва да счукате салатата. Ако ви липсва такова - просто намачкайте с ръце.
По желание може да добавите печен патладжан и сирене.
Някои правят и бобена лютика - смесват салатата с гъсто сварен и запържен.бял боб.
Може да се направи и със сушени пиперки, които се попарват, за да омекнат. След това се счукват с варени картофи и перата от пресен лук. Овкусява се със сол, оцет и олио
Напиши коментар