ЛОВЕЧ: Ученици приготвиха български ястия в стара варошлийска къща

В кухнята на къщата за гости „Старият Ловеч“ учениците приготвиха баница, пита и боб

Снимка: lovechnews.eu

Ученици от ОУ „Васил Левски“ приготвиха традиционни български ястия в 200-годишна варошлийска къща и заснеха видеоклип, с който представят нашата стара кухня пред ученици от Полша, Италия, Турция и Испания

 

Децата са от шести и седми клас и участват в проекта на училището „Mathsaroundus“ (“Математиката около нас“) по Програма „Еразъм+”,пише lovechnews.eu.


Предварително учениците бяха проучили кухнята на нашите предци. Бяха заснели на видеоклип разкази на свои баби и дядовци за храната  в миналото, какви ястия са се предлагали преди години  в ученическите столове. Те  записахаи традиционни български рецепти. Учениците съпоставиха храната в миналото и днес и установиха, че днес се храним по-разнообразно, но и по-калорично.


В кухнята на къщата за гости „Старият Ловеч“ учениците приготвиха баница, пита и боб. Момчетата изчислиха калориите, полезността на отделните продукти, съставиха таблица на храните. Момичетата, облечени в национални носии, приготвиха ястията. Идеята бе да покажат на своите съученици от чуждите страни и красивото българско облекло.


Докато вкусните ястия се приготвяха, учениците разгледаха старите снимки в механата на къщата, които показват Ловеч през вековете.Домакинът Димитър Лалев разказа, че къщата е строена 1804-5 година. Край нея е минавал Левски на път за дома на Гечо и Величка Хашнови. Необичайна  е  с това, че още в онези далечни години е била със собствена вътрешна баня. Реставрирана е през 2006-2010 г. ие пригодена за къща за гости. Запазени са много оригинални детайли, а ловешки художници и майстори на художествените занаяти са помогнали къщата да придобие отново възрожденския си вид. През последните години  в механата й се организират периодично  изложби на художници от Ловеч и страната. Свои картини  са подреждалиловчалиите Тихомир Витков, Петкан Наков, Елица Беневапейзажи са показвали Паола Стоева и Надежда Белева от София.


Видеоклипът, заснет от приготвянето на ястията, е качен в сайта на програма Еразъм + – e-twinning.com и във фейсбук групата на участниците в проекта.„Математиката в готвенето“ е основна тема в първия етап от работата по проекта, който стартира ноември 2015 г.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори