При момчетата в областта има по-висок ръст на затлъстяване. Завишаването на пълните сред учениците се отчита и за 2014 г. В Национална седмица за борба със затлъстяването от РЗИ - Ловеч предоставиха нови данни специално за НГ.
През последните десетилетия се наблюдават неблагоприятни характеристики и тенденции в храненето на населението в България, включително и сред децата. Данните от репрезентативно за страната изследване на хранителния прием и хранителния статус на населението проведено през 2004 г. показват, че относителния дял на ученици с наднормено тегло е висок - средно 20% от децата, от които ¼ са със затлъстяване. Мониторингът в България е проведен за първи път през 2008 год., а през 2013 г. беше проведен отново.
От Ловешка област и в двете проучвания участваха децата от ОУ ”Хр.Никифоров” гр.Ловеч, ОУ ”В.Левски” с. Орешак, общ.Троян, СОУ” Ал.Константинов” гр. Луковит и СОУ” В.Левски” гр.Ябланица. Данните от него показват, че има задържане на нарастването на наднорменото тегло и затлъстяването при момичетата. Затлъстяването при момичетата 2008 г. е11,8%, през 2013г.-12%. Докато при момчетата бележи ръст 2008г.-12,8%, 2013г. - 15,7%.
Проучването и анализа на здравното състояние на децата и учениците е една от основните аналитични дейности на Дирекция „Профилактика на болестите и промоция на здравето” в РЗИ. Оценката на здравословното състояние на организираните детски и ученически контингенти за учебната 2013/2014 г. в област Ловеч се основава на обобщените данни, предоставени от медицинските специалисти в здравните кабинети на детските заведения и училищата, въз основа на извършените профилактични прегледи от личните лекари. Информация предоставят и общо практикуващите лекари, обслужващи детски и учебни заведения без здравни кабинети, в малките населени места. От анализа е видно, че във възрастова група от 1 – 6г. затлъстяването е 10,5%. Във възраст от 4 до 6 г. e 9,8%.
През 2014 г. се отчита леко завишаване 10,5%. В ученическата възраст 7-19 г. през последните години затлъстяването е водеща нозологична единица в заболеваемостта 2014 – 14,5%.
Намаляване на затлъстяването е основна задача във всички стратегии, свързани с храненето и здравето, приети от Европейския Съюз и Световна здравна организация през последните години.
Напиши коментар