Ребърца с бакла
Продукти:
1 кг свински ребра
2 шепи бакла
2 моркова
2 глави лук
1 с.л. доматено пюре /или 1 ч.л. червен пипер/
1-2 домата
дафинов лист
черeн пипер, чубрица
пресен магданоз
Приготвяне:
Подгответе баклата, нарежете на ситно доматите.
В по-дълбок тиган с капак се запържват ребрата до златисто. Добавя се едро нарязаният лук и се задушава до омекване. Добавят се морковите, баклата, подправките /без магданоза/, доматеното пюре или червеният пипер, доматите и малко вода. Посолява се и ястието ври на тих огън, под капак, до омекване на месото. Ако видите, че водата е извряла, долейте малко. Може след като е почти готово да го прехвърлите в тавичка, за да се запекат ребърцата. Накрая поръсете обилно с пресен магданоз.
Зелен фасул с млечен сос
Продукти:
1 кг зелен боб (фасул)
2-3 моркова
1 голяма глава стар лук
4-5 скилидки чесън (може няколко стръка пресен)
2 с.л. зехтин
2 с.л. масло
100 мл вода
сол, копър, черен пипер, магданоз
за сос с кисело мляко
250 г кисело мляко
1 с.л. майонеза
1 ч.л. горчица
пресен чесън, сол, копър
Приготвяне:
Зеленият боб се измива и се отрязва от двете страни (отчупва се връхчето и дръжката). Зехтинът се загрява в дълбок съд – тенджера, и се прибавя маслото. Кромидът се реже на дребно и се задушава за малко заедно с нарязаните на кръгчета моркови и 2 скилидки чесън в мазнината. Прибавя се зеленият боб, разбърква се няколко пъти и се добавя 100 мл вода. Огънят се намалява и съдът се захлупва. Задушава се около 15-20 минути и от време на време се разбърква. Бобът трябва да остане леко хрускав. Посолява се и се овкусява с подправките.
Накрая се поръсва с нарязаните на дребно 2 скилидки чесън и магданоз по желание, разбърква се и се сваля от огъня. Сервира се веднага със сос, който се приготвя в купа като се смесват всички съставки и се разбърква енергично. Може да се сложи върху боба или да се сервира отделно в сосиера.
Напиши коментар