Повечето класически италиански специалитети са много харесвани навсякъде по света.
Сред най-популярните е знаменитата лазаня. Първото писмено сведение за ястие, наречено лазаня, е открито в регистъра на правните сделки в Болоня от 1282 г. Основната битка за родно място на съвременната лазаня са Болоня и Неапол. Споровете между двата града за класическата рецепта за лазаня продължават векове. В Болоня се използва основно сос Болонезе, сос Бешамел и Пармезан, а в Наполи сосът е Неаполитанско рагу и се приготвя с местния колбас cervellatine, а плънката е от пържени кюфтета, сварени яйца и сирене Моцарела и Пармезан.
За разлика от прочутата лазаня, един друг от представителите на невероятната средиземноморска кулинарна традиция е по-малко познат извън Италия. Заслужава си да обърнете внимание на ефектните и вкусни канелони. Те са пълнени с различни продукти рулца със сос, най-често печени на фурна. Плънките им биват както месни, така и от сирена, зеленчуци или морски дарове. Най-често използваните сосове са доматен и бешамел.
Този вид паста е по-млада в сравнение с много други. Историята й датира от началото на 20-ти век. Смята се, че е измислена случайно, когато някой шеф-готвач решил да навие правоъгълен лист за лазаня на руло, като му поставил плънка. Първото писмено доказателство е от известната римска писателка Ада Бони, която включва няколко рецепти за канелони в изданието на готварската си книга Il talismano della felicità от 1929 г.
Тестото за канелоните се прави от твърда пшеница. Ширината на тръбичките обикновено е 2-3 см, а дължината е около 10 см. Името на тези тестени изделия се дължи на формата им - канелони идва от думата „canna”, която се превежда като тръстика.
Ефектният вид на канелоните ги прави много популярни за празнични менюта. Оригиналните канелони представляват листи, подобни на тези за лазаня, които се завиват на рулца. Можете да си направите домашни канелони като сами си замесите тестото. След това го разточете на тънко и го нарежете на правоъгълници.
Листите се варят по няколко наведнъж за 2-3 минути в леко осолена вода, които се вадят докато са още al dente, т. е. полуготови. За плънка се използват различни продукти и смеси, като например само сирене, спанак и сирене, кайма, пушено месо, гъби, морски дарове, зеленчуци, броколи, зелен лук и др. Във всяка кора се слага от плънката по дългата страна и се завиват рула, които се подреждат в тавата за печене. Заливат се с доматен сос или бешамел и се пекат.
Канелоните могат да бъдат приготвени по-бързо, ако използвате готови тръбички, които са достъпни и у нас. Ако си купите сухи канелони, първо ги сварете, а след това ги напълнете. Сосът, с който заливате канелоните, трябва да е малко по-течен от този, който се използва за други видове паста, тъй като се сгъстява при печенето.
Има различни варианти на канелони, които често зависят от региона. И тук присъства „запазената марка” Болонезе с плънка от кайма, лук, морков, чушка, доматен сос, вино и подправки. Приготвя се и сос бешамел, с който се заливат канелоните в тавичката. За района на Неапол пък са характерни Cannelloni alla partenopea, за които се използват сирене рикота, моцарела, прошуто и яйца. Заливат се с доматен сос, подправен с чесън и босилек, а накрая се слага настърган пармезан.
Лазаня с пиле и гъби
Необходими продукти:
кори за лазаня
пилешко филе – 500 г
300 г пресни гъби
100 мл. готварска сметана
200 г твърдо сирене или кашкавал
За бешамеловия сос:
50 г масло
50 г брашно
500 мл. прясно мляко
100 мл. готварска сметана
Сол
Млян черен пипер
1/4 ч. л. индийско орехче
Начин на приготвяне:
За приготвянето на бешамела в малка тенджерка на слаб огън разтопете маслото и запържете брашното за 2-3 минути. Разредете със студеното прясно мляко. Бъркайте, докато сместа се сгъсти, посолете и добавете подправките. Налейте сметаната в соса и след като кипне, махнете от котлона.
В друг съд сложете пилешкото филе в подсолена вода и сварете за около 5 минути. Извадете месото и оставете да се охлади. Нарежете пилешкото месо на малки кубчета, а гъбите - на дребно или на тънки филийки.
В малко олио запържете гъбите и добавете нарязаното месо и сметаната. Оставете да къкри на слаб огън около 5 минути и посолете.
Намажете дъното и стените на тавата за печене на лазаня. Разстелете на дъното 4 с.л. от соса и наредете 3 кори за лазаня върху него. Отново поставете сос и разпределете половината месна смес. После поръсете с настърган кашкавал. Наредете отново 3 кори, следва сос и другата половина пилешкото. Наредете последните 3 кори и завършете с останалия сос отгоре. Поръсете с останалия настърган кашкавал. Печете в загрята на 180 градуса фурна около 30 минути.
Лазанята се сервира още гореща за вечеря с хубаво италианско бяло вино.
Лазаня с риба, домати и сирена
Необходими продукти:
600 г рибно филе
8 бр. листи за лазаня
1 домат
100 г меко сирене
80 г твърдо сирене
За соса бешамел:
2 с.л. лъжици брашно
50 г масло
500 мл. прясно мляко
0,5 ч.л. сол
2 щипки черен пипер
1 щипка индийско орехче
За маринатата:
Половин ч.л. сол
2 щипки черен пипер
1 с. л. лимонов сок
1 ч. л. масло за намазване на формата
Начин на приготвяне:
За лазанята ще ви е необходима квадратна или правоъгълна форма за печене.
Пълво мариновайте рибата като поставите филетата в купа и я посолите и поръсите с черен пипер и лимонов сок. Покрийте с капак или фолио и оставете в хладилник поне за час. След това нарежете рибните филета на филийки с ширина 1,5-2 см.
Докато рибата се маринова, пригответе бешамеловия сос. Разтопете маслото в дълбок тиган на умерен огън. Добавете брашното, като разбърквате непрекъснато. Изсипете внимателно млякото, като сосът се бърка постоянно. Оставете соса на слаб огън около 5 минути. Подправете с черен пипер, индийско орехче и сол. Разделете соса го на четири части.
Включете фурната да се загрява на 180 градуса. Намажете формата за печене с масло и поставете два листа лазаня на дъното. Намажете първата четвърт от бешамела върху листите. Разпределете отгоре половината парченца маринована риба. Поставете два листа лазаня върху рибата, върху които добавете следващата част от соса. Нарежете домата на филийки и ги сложете отгоре като следващ слой. Нарежете мекото сирене на филийки и го разположете върху доматите, поръсете с черен пипер. Покрийте с листове за лазаня, сложете от соса и добавете останалата риба. Най-горният слой представлява листи за лазаня, намазани с останалия сос.
Сложете ястието във фурната за 30-35 минути. След като горната част на лазанята леко покафенее, поръсете лазанята с твърдо сирене, настъргано на едро ренде. Върнете във фурната за десетина минути. Когато сиренето се разтопи напълно, извадете тавата от фурната.
Канелони Болонезе
Необходими продукти:
250 г сухи канелони
300 г кайма
900 г домати
1 морков
50 г бекон
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 ч.ч. червено вино
2 с.л. галета
100 г пармезан
2 с.л. сметана
риган
черен пипер
сол
1 с.л. масло
1 стрък босилек
1/2 връзка магданоз
Начин на приготвяне:
Първо пригответе соса. За целта лукът, беконът и морковът се нарязват на дребни кубчета и се задушават в маслото, заедно със ситно нарязания магданоз и пресования чесън. Щом зеленчуците омекнат, се добавя каймата и се пържи, докато се позлати и раздели на трохи. Прибавя се сол, черен пипер и половината настъргани домати. Прибавя се червеното вино. Оставете соса да къкри до извиране на течността, като след това го оставете да се поохлади.
След това към него се прибавят галетата, сметаната и 1/3 от настъргания пармезан. Всичко се разбърква много добре. С тази смес се пълнят канелоните. Подреждат се в тавичка и се заливат с останалите домати, подправени със сол, черен пипер и риган. Ястието се поръсва с останалия пармезан и се пече около 40-50 минути при 180 градуса.
Напиши коментар