Класика: Агнешкото на Великден трябва да е с пресен лук!

Класическа рецепта от Северна България

Класика: Агнешкото на Великден трябва да е с пресен лук!

Когато готвите агнешко месо за Великден и ще го консемирате в тесен семеен кръг, най-добре е да го нережете на порции. Така всеки ще получи хубаво парче, добре изпечено и с цялостна, ненарена коричка. А ето и начина по-който го притотвяме в моето семейство.

Необходими продукти

2,5 кг агнешко месо (ог това количество се получават 10-12 негореми парчета);

10 връзки зелен лук;

3 стръка пресен чесън;

1 с.л. брашно;

1 с.л червен пипер;

10 зърна черен пипер;

2 зърна бахар;

50 мл олио.

Сол на вкус

 

Зелени подправки

1 връзка девесил;

1 връзка магданоз;

1 връзка джоджен

2 листа 

 

Приготвяне

Месото се нарязва на порции, осолява се и се оставя да престои в хладилника за няколко часа, може и от предната вечер.

Лукът ,чесънът и зелените подправки се нарязват на едро (в противен случай ще се стопят при готвянето и няма да се усещат). Поставят се на дъното на подходяща тава,  добяват се и сухите подправки - червеният пипер, брашното, дафиновият лист,  зърната чер пипер; посолява се леко и и всичко се обърква добре. Оформя се като канапе и отгоре се подреждат парчетата месо. Отгоре се полива олиото. 

Налива се чаша и половина вода или до един пръст под повърхността на месото. Да не се оводнява много!

Покрива се с фолио за печене и се мята във фурната за 2,5-3 часа на умерена фурна.

При плейтването, както е модерно да се казва напоследък, към всяка порция месо сипете по малко от лучената плънка, която е много вкусна. Добавете към чиниите по стрък зелен лек и стрък пресен чесън за разкош!

А относно "плейтването", моята баба простичко казваше: "Сипи на гостите!". И те си облизваха пръстите.

 

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори