Когато готвите агнешко месо за Великден и ще го консемирате в тесен семеен кръг, най-добре е да го нережете на порции. Така всеки ще получи хубаво парче, добре изпечено и с цялостна, ненарена коричка. А ето и начина по-който го притотвяме в моето семейство.
Необходими продукти
2,5 кг агнешко месо (ог това количество се получават 10-12 негореми парчета);
10 връзки зелен лук;
3 стръка пресен чесън;
1 с.л. брашно;
1 с.л червен пипер;
10 зърна черен пипер;
2 зърна бахар;
50 мл олио.
Сол на вкус
Зелени подправки
1 връзка девесил;
1 връзка магданоз;
1 връзка джоджен
2 листа
Приготвяне
Месото се нарязва на порции, осолява се и се оставя да престои в хладилника за няколко часа, може и от предната вечер.
Лукът ,чесънът и зелените подправки се нарязват на едро (в противен случай ще се стопят при готвянето и няма да се усещат). Поставят се на дъното на подходяща тава, добяват се и сухите подправки - червеният пипер, брашното, дафиновият лист, зърната чер пипер; посолява се леко и и всичко се обърква добре. Оформя се като канапе и отгоре се подреждат парчетата месо. Отгоре се полива олиото.
Налива се чаша и половина вода или до един пръст под повърхността на месото. Да не се оводнява много!
Покрива се с фолио за печене и се мята във фурната за 2,5-3 часа на умерена фурна.
При плейтването, както е модерно да се казва напоследък, към всяка порция месо сипете по малко от лучената плънка, която е много вкусна. Добавете към чиниите по стрък зелен лек и стрък пресен чесън за разкош!
А относно "плейтването", моята баба простичко казваше: "Сипи на гостите!". И те си облизваха пръстите.
Напиши коментар