Баварският крем е един от най-често приготвяните и популярни универсални кремове в света. Тъй като се приготвя с желатин, той много стегнат и може да бъде сервиран в отделни купички или обърнат върху чиния, но може да бъде поднесен и като голяма желирана крем-торта. Този крем е подобен на известния крем Ванилия. Комбинира идеално със свежи плодове или с домашно сладко. Баварският крем е чудесен фина десерт, но може да се използва и като пълнеж на еклери, понички и други сладкиши. Чудесен е за приготвянето на торти с блатове.
Няма нужда да чакате специален повод, за да почерпите близките си с тази сладкарска класика, защото със сигурност ще се хареса на всички. Предлагаме ви да пробвате сладкарското си майсторство като изпълните рецептата за класически Баварски крем.
Необходими продукти:
5 бр. яйца
200 г захар
600 мл. прясно мляко
90 г брашно
250 мл. сметана
10 г желатин
1 пак. ванилия
100 г ягоди и боровинки
Ягодов или друг топинг
Начин на приготвяне:
Желатинът се накисва във вода и се разтопява на водна баня.
Жълтъците се отделят от белтъците и се слагат в отделни купи.
Жълтъците се разбиват със захарта, докато тя се разтвори и сместа побелее.
Брашното се размива с 1/5 от прясното мляко и се слага при жълтъците. Отново се разбърква, докато се получи еднородна каша.
Останалото мляко се загрява на водна баня. Към него внимателно се добавя сместа от брашното и жълтъци. Прибавя се на струйка при непрекъснато бъркане. Оставя се за 3-4 минути, след което се сваля от огъня и се оставя за 5-6 минути настрана. Щом леко се поохлади се добавя разтвореният желатин и се разбърква.
Белтъците се разбиват на сняг. За да се получи пухкав крем, необходимо е те да бъдат на стайна температура и да се използва сух съд.
Сметаната също се разбива на сняг. Тя трябва да е извадена от хладилника и да е студена. Съдът, в който се разбива, също е добре да е стоял в хлaдилник.
Към охладилия се жълтъчен крем се добавя внимателно белтъчната пяна. Разбърква се и след това се добавя и битата сметана и ванилия на вкус. Кремът се разбърква. Прехвърля се в купички и се поставя в хладилник. Десертът е готов щом се желира и сгъсти.
Поднася се направо в купичките или обърнат в чиния с украса по избор. Можете да използвате няколко пресни ягоди, боровинки или малини. По желание полейте с ягодов или друг топинг. Ако нямате пресни ягоди, боровинки или малини, използвайте плодове от сладко.
Приготвеният крем можете да намери приложение и за пълнене на еклери или понички.
Напиши коментар