Домашните баници най-често се възприемат като закуска, обикновено придружена с кисело мляко или айрян. Това е вкусът от кухнята на баба, който искаме да предадем на следващите поколения. Баниците са много разнообразни като съчетание на продукти и вкусове, което също е причина за тяхната голяма популярност. Те може да са къпани, вити, наложени или дърпани, да са направени с готови кори или с домашно точени листи. Приготвят се със сирене и яйца, спанак, зеле или с други плънки.
Баницата обаче може да се ползва и като десерт. В българската национална кухня има различни рецепти за сладки баници. Те може да са с плънка от ябълки или тиква.
Днес ви представяме класическата рецепта за млечна баница, която се приготвя с прясно мляко, яйца и краве масло. Ароматизира се с ванилия. Тази сладка баница може да се сервира като десерт, но е подходяща и за сутрешна или следобедна закуска.
Необходими продукти:
1 пакет кори за баница – 400 г
500 мл. прясно мляко
3 яйца
1 чаена чаша захар
1 пак. ванилия
125 г краве масло
Пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Разтопете кравето масло на водна баня или в микровълнова фурна. Намажете обилно тавата с краве масло. Сложете една от корите за баница, намажете я с разтопено краве масло, поставете втора кора, намажете и нея и продължете така, докато корите свършат. Последната кора също намажете добре с масло. С остър нож нарежете корите на парчета и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25-30 минути или докато придобият златист цвят.
Междувременно разбийте разбивате яйцата със захарта с миксер или с тел за разбиване. Можете да ги разбиете дори и с вилица, тъй като в случая не е необходимо да са толкова добре разбити като за кекс. Добавете към тях леко затопленото, но не горещо мляко и 1 пакетче ванилия или ванилова захар. Разбърквайте до пълно разтваряне на захарта.
Върху изпечените кори излейте приготвената смес и печете още около 20 минути. Преди сервиране поръсете баницата с пудра захар.
Напиши коментар