Кавърмата е ястие, печено на фурна в гювечета. Думата е от турски произход, означава „запържен“. Най-често то съдържа месо (свинско и / или пилешко), лук, чубрица, чушки, пипер, сол. Но при бесарабските българи от Украйна и Молдова се приготвя по коренно различен начин. Това ястие се прави задължително от агнешко месо и се вари в голям казан на огън на открито, добавя се червен пипер и лук. След като месото е готово се изчаква мазнината да се сгъсти, докато лойта придобие оранжев цвят. В Молдова това ястие се прави и от овче или пилешко месо, и се добавя киселина (най-често от обикновен винен оцет).
Кавърма от свинско месо с праз и гъби
Необходими продукти:
700-800 г свинско месо
3-4 стръка праз
100 мл. червено вино
4-5 гъби
1-2 сурови червени чушки
1 к. ч. смлени домати
4-5 с. л. олио
Сол на вкус
1 ч. л. червен пипер
Черен пипер на вкус
1-2 щипки чубрица
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на парчета. Слага се в дълбок тиган с малко загрято олио и леко се запържва. Изважда се и се оставя настрани. В същия тиган се слага нарязаният на кръгчета праз – бялата част от него и част от зелената, но не най-тънките листа. Слагат се и нарязаните гъби.
След като омекне лукът, се налива червено вино. Разбърква се и след малко се добавят нарязаните червени чушки, а след тях смлените домати (ако не разполагате с пресни чушки, можете да сложите след това в гювеча 1-2 цели сушени чушки за вкус). Овкусява се със сол, чубрица, черен и червен пипер и се маха от котлона. В гювеч или огнеупорна тенджера се смесват свинското месо и запържената смес.
Съдът се похлупва и поставя в студена фурна. Месото с праз се пече в началото на 200 градуса, а след това на 170 – общо за около час. Сервира се поръсена с нарязан на ситно пресен магданоз.
Напиши коментар