В храненето широко се използва царевичен грис. Той е в основата на българския качамак, румънската мамалига и италианската полента. Дълго време кашата от царевично брашно е била храна за бедните. Селяните или монасите я готвели в голям казан, като бъркали внимателно докато се сгъсти. По-късно към царевицата добавили и други продукти: сирене, морски дарове, зеленчуци или гъби. Сега се готви масово както в домашни условия, така и в заведенията за хранене. Ние обикновено добавяме към качамака сирене и поливаме със запържен в олио или краве масло червен пипер. Италианците предпочитат тяхната полента с доматен сос или песто. Тя може да се сервира като самостоятелно ястие или като гарнитура към месно блюдо. Има много начини за приготвяне на това ястие. Често италианците правят гъста полента, която режат на филийки и хапват за закуска или вместо хляб.
Мамалига със сирене, сметана и яйца
Необходими продукти:
100 г царевично брашно за качамак
60 г масло
2 с. л. олио
1 с. л. сол
200 г сирене
200 г сметана течна
по 2 яйца на порция за отгоре
Начин на приготвяне:
В голяма тенджера налейте 600 мл. вода. Когато заври, добавете солта и царевичната смес. Бъркайте до получаване на гладка смес. Свалете от огъня и оставете да си почине 5-10 минути. Получава се количество, достатъчно за две порции. Ако желаете повече, можете да увеличите продуктите пропорционално.
В чиния за сервиране поставете половината мамалига. Отгоре залейте с разтопеното масло и олио, поръсете с 1/2 от настърганото сирене и залейте с част от сметаната. Поставете отгоре 1-2 яйца, изпържени „на очи“ или „забулени”. Може да залеете и отгоре със сметана.
Останалите готови продукти са за втората порция. Поднесете ястието топло.
Десислава
07.06.2025 • 10:56 ч.Това не е качамак. Качамака се прави само от царевично брашно,вода,сол,мазнина,сирене и който обича....пръжки (пържени месо и сланина). Няма яйца. Може ли да сте толкова тъпи и неграмотни?