Икономичен постен сладкиш с локум

Много подходящ за Великденските пости

сладкиш с локум

Великденските постите започнаха отдавна, но това не означава, че трябва да се откажем от любимите на много хора сладкиши. Можем спокойно да ги включим в ежедневното си меню, но те не трябва да съдържат яйца, мляко и млечни продукти, краве масло или свинска мас. Затова е добре сладките да са приготвени вкъщи, за да сме сигурни, че в тях не са използвани животински продукти, които не са обозначени на етикета. 

Много подходящ за постите е сладкишът, рецептата за който ви предлагаме днес. Той се прави с брашно и грис, а локумът му придава страхотен вкус. Приготвя се много лесно и бързо и е толкова икономичен, че може да го включвате в менюто си всяка седмица.

Сервирайте го за закуска, като десерт след обяда или вечерята или към следобедното кафе или чай. Вземете си от него за работа или сложете парче вкусен сладкиш с локум в раницата за училище на детето.

 

 

Необходими продукти:

2 ч. ч. брашно

1 кутия локум

0,5 ч. ч. пшеничен грис

1,5 ч. ч. захар

1,5 ч. л. сода бикарбонат

3 с. л. ябълков оцет

1 ч. ч. топла вода

1 ванилия

0,5 ч. ч. олио

Орехи по желание

Пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Нарежете локума на дребни парченца. По ефектно, ако локумът, който използвате, е цветен. Може също е с различни добавки като орехи например, но не трябва да е със сметана.

В купа сипете гриса, захарта и пресятото брашно. За по-диетично можете да използвате типово или пълнозърнесто брашно.

Угасете содата в оцета, смесете с олиото, водата и ванилията. Смесете сухите с течните съставки и разбъркайте до получаването на хомогенна смес.

Намаслете и набрашнете тава със среден размер и изсипете готовата смес. Отгоре наредете локума и по желание поръсете с орехи. Печете сладкиша в загрята на 180 градуса фурна. Поглеждайте го да не се препече отгоре.

Оставете готовия сладкиш да изстине и след това по желание можете да го поръсите с пудра захар. Едва след това го нарежете на квадратни парчета или ромбоиди.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори