Гъбена чорба с ориз
Необходими продукти:
500 г гъби – може да смесите няколко вида
2 моркова
1 глава лук
2 домата или от консерва
2 стръка целина
4 супени лъжички ориз,
черен пипер
пресен магданоз
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Почистете, измийте и нарежете на ситно лука, целината и моркова. Тези зеленчуци имат нужда от повечко време, за да се сварят, поради което ги пускаме първи в тенджерата с врящата вода на котлона.
Десетина минути по-късно, когато зеленчуците омекнат, се добавят гъбите. Дори да имате достатъчно количество пресни или замразени гъби, не пропускайте да сложите и поне няколко сушени, за да придадат на тази гъбена чорба по манастирски различен вкус – наситен и запомнящ се, плътен и богат.
Почистете и измийте ориза, като се стремите да го изплакнете многократно, за да отмиете нишестето, виновно за слепването на оризовите зрънца.
Десетина минутки след гъбите в тенджерата на котлона добавете настърганите домати, а може направо да използвате размито доматено пюре. Добавете и оризът. Супата се оставя да ври на по-бавен огън, докато оризът стане готов, като внимавате да не загори и разбърквате периодично.
Малко преди да свалите тази ароматна гъбена чорба от котлона, се добавят подправките, с които да поври няколко минути, за да изпуснат аромата си. В някои краища на страната по време на варенето добавят само солта, като магданоза използват за поръсване непосредствено, преди да поднесат супата.
Ако не постите, можете към края да добавите 1 кафена чаша сметана за още по-добър вкус и аромат.
Напиши коментар