Гъбена чорба с ориз

гъбена чорба

Гъбена чорба с ориз

 

Необходими продукти:

 

500 г гъби – може да смесите няколко вида

2 моркова

1 глава лук

2 домата или от консерва

2 стръка целина

4 супени лъжички ориз,

черен пипер

пресен магданоз

сол на вкус

 

 

Начин на приготвяне:

 

Почистете, измийте и нарежете на ситно лука, целината и моркова. Тези зеленчуци имат нужда от повечко време, за да се сварят, поради което ги пускаме първи в тенджерата с врящата вода на котлона.

Десетина минути по-късно, когато зеленчуците омекнат, се добавят гъбите. Дори да имате достатъчно количество пресни или замразени гъби, не пропускайте да сложите и поне няколко сушени, за да придадат на тази гъбена чорба по манастирски различен вкус – наситен и запомнящ се, плътен и богат.

Почистете и измийте ориза, като се стремите да го изплакнете многократно, за да отмиете нишестето, виновно за слепването на оризовите зрънца.

Десетина минутки след гъбите в тенджерата на котлона добавете настърганите домати, а може направо да използвате размито доматено пюре. Добавете и оризът. Супата се оставя да ври на по-бавен огън, докато оризът стане готов, като внимавате да не загори и разбърквате периодично.

Малко преди да свалите тази ароматна гъбена чорба от котлона, се добавят подправките, с които да поври няколко минути, за да изпуснат аромата си. В някои краища на страната по време на варенето добавят само солта, като магданоза използват за поръсване непосредствено, преди да поднесат супата.

Ако не постите, можете към края да добавите 1 кафена чаша сметана за още по-добър вкус и аромат.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори