Продукти:
600 грама череши (вишни, вишнап)
4 яйца
240 мл прясно мляко (1 ч.ч.)
100 грама брашно (3/4 ч.ч.)
100 грама захар (1/2 ч.ч.)
30 грама разтопено краве масло (2 с.л.)
щипка сол
1/2 с.л.есенция – екстракт от ванилия
пудра захар за поръсване
Приготвяне:
За сладкиша използвайте тавичка с диаметър около 26 см за тази доза, ако имате по-голяма, трябва да увеличите количеството на продуктите.
Измийте черешите или вишните. Извадете костилките им. Включете фурната да загрява.
Намажете с мазнина тавичката за печене и наръсете с малко брашно. Можете да използвате и хартия за печене. Сложете всички череши на дъното, така че да го покрият цялото.
В купа чукнете четирите яйца. Сложете 100 грама захар (1/2 ч.ч.) и щипка сол. Разбъркайте добре и добавете 100 грама брашно (3/4 ч.ч.). След като получите тесто, сипете ванилия или 1/2 с.л. екстракт от ванилия и по желание 1/2 с.л. екстракт от бадеми. Прибавете 240 мл прясно мляко – 1 ч.ч. Сложете 30 грама разтопено краве масло – 2 с.л. Излейте готовата смес върху наредените череши (вишни, вишнап или други плодове).
Сложете в загрятата фурна и изпечете на 180 градуса в продължение на 40-45 минути. Наръсете готовия сладкиш отгоре с пудра захар.
Напиши коментар