Поничките са популярни тестени закуски, които имат кръгла форма и обикновено са с пълнеж. След като тестото се изпържи в маслена баня, докато придобие златисто кафяв цвят, поничките се пълнят с крем, мармалад, конфитюр или шоколад.
Поничките са популярни в много държави. В САЩ дори имат специален Ден на поничката, който се отбелязва първия петък на юни. Донътите, както ги наричат американците, може да са със или без пълнеж.
В Румъния понички се наричат „гогоши“. Обикновено те се пържат в олио като палачинка, и са пълни с шоколад, конфитюр, сирене и други комбинации. Те могат да бъдат покрити с пудра захар.
Във Филипините, Мексико и много други страни по света имат свои варианти на тези пържени тестени закуски.
Въпреки че у нас могат да се купят готови понички на много места, си струва да отделите време да си приготвите домашни. В кухнята ви ще се разнесе страхотно ухание, а предимството е, че сами можете да си изберете пълнежа. Пробвайте ги с конфитюр от ягоди и ще разберете разликата.
Необходими продукти:
4 ч. ч. брашно
1 ч. ч. прясно мляко
1. л. суха мая
2 яйца
80-100 г кристална захар
6 с. л. масло
1 пак. ванилова захар
1/4 ч. л. индийско орехче
1/2 ч. л. сол
1 с. л. олио
1 бурканче конфитюр от ягоди или друг вид
Пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Топлото прясно мляко се разбърква с маята и захарта. Оставя да престои около 5 минути, докато маята се активира. След това се прибавят яйцата, маслото, ванилията, индийското орехче, солта и около две чаши от брашното. Сместа се разбива с миксер, с приставка за тесто, на ниска скорост за 1 минута.
След това се добавя останалото брашно. Отново се разбива с миксер на средна скорост, докато тестото се събере и се оформи. Тестото се омесва на ръка върху набрашнен плот за две минути. Слага се в купа и се покрива с фолио или кърпа.
Оставя се да втаса за около 2 часа, след което се омесва леко, за да се освободи от въздушните мехурчета. Разточва се и се изрязват еднакви по големина кръгчета.
В центъра на всяко кръгче се слага по 1 лъжица конфитюр от ягоди или друг вид по избор. Ръбовете на тестото се намокрят леко и се покрива с друго кръгче. По този начин пълнежът остава между двете парчета тесто. Приготвят се всички понички.
Поничките се нареждат в намазнена тава, покриват се и се оставя да втасат за около 45 минути.
В дълбока тенджера се загрява обилно количество мазнина. Поничките се изпържват до златист загар, след което се отцеждат от излишната мазнина върху кухненска хартия.
По желание вкусните понички с конфитюр се поръсват с пудра захар.
Напиши коментар