Понеже сме в сезона тиквичките, сигурно вече се чудите как да ги сготвите. след баналната супа и пържени на тиган. Ето 4 по-нестандартни рецепти, някои от които може и да ви изненадат.
Лесна запеканка с тиквички и сирене
Необходими продукти:
3 тиквички
4 яйца
200 г сирене
100 г кашкавал
2-3 стръка пресен чесън
1/2 връзка копър
6 с.л. олио или зехтин
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. индийско орехче по желание
50 г пармезан по желание
сол
черен пипер
Начин на приготвяне:
Тиквичките се измиват, но не е задължително да се белят. Нарязват се на кубчета, посоляват се и се оставят в гевгир за около половин час.
След това се отцеждат и се слагат в купа. Прибавят натрошеното сирене, настърганият кашкавал, накълцаният пресен чесън, копър, зехтин, кимион, сол и черен пипер и разбитите яйца. По желание може да се добави и индийско орехче.
Сместа се разбърква добре и се прехвърля в намазнена тава. Запеканката се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 35 минути.
Свинско с тиквички и ориз на фурна
Необходими продукти:
600 г свинско месо – от плешка или бут
1 ч.ч. ориз
1 тиквичка
2 големи моркова
1-2 червени чушки
2 глави лук
1 зеленчуков бульон
7-8 зърна черен пипер
1-2 домата
2-3 скилидки чесън
Млян черен пипер
1 к. л. къри
4-5 с. л. олио
Сол на вкус
Корен магданоз
Пресни листа от магданоз
Пресен копър
Начин на приготвяне:
Почистваме свинското от сухожилия и ципи, измиваме го и го нарязваме на малки късчета. Поставяме го в тенджера със студена вода и слагаме да ври на котлона. Отпенваме след завирането и добавяме един лук, нарязан на четири, единия морков, нарязан на едри парчета и корените от магданоза. Натрошаваме във водата един зеленчуков бульон и досоляваме, ако е необходимо.
Варим на бавен огън, докато месото е почти сварено. Отстраняваме лука, моркова и корена магданоз, защото те вече са овкусили бульона.
В тиган или тенджера със загрято олио задушаваме нарязаните на дребно лук и чесън и нарязания на кубчета морков. Добавяме добре измития и отцеден ориз и го запържваме, докато стане стъклен, като разбъркваме постоянно, за да не залепне. Наливаме чаша от прецедения бульон, разбъркваме и прехвърляме в тава за печене. Нарязваме тиквичката на кубчета и заедно с нарязаните на дребно чушки и домати ги добавяме в тавата. Нарязваме няколко стръка пресен копър и също ги добавяме. Слагаме месото и наливаме още 3 чаши бульон. Овкусяваме със сол (ако е необходимо, тъй като бульонът е солен), млян черен пипер и къри по желание.
Запичаме ястието в предварително загрята фурна до пълна готовност. След изваждането му от фурната, го покриваме с памучна кърпа, за да не хване коричка отгоре. Сервираме ястието топло, като го поръсваме с пресен магданоз.
Пълнени тиквички с кайма
Необходими продукти:
2-3 средни тиквички
300-400 г кайма – свинска или смес
2-3 стръка пресен лук или 1 глава кромид лук
1-2 стръка пресен чесън
1 домат
Сол
Черен пипер по желание
Пресен магданоз
Настърган кашкавал
2-3 с. л. олио или зехтин
Начин на приготвяне:
Нарежете лука и чесъна на ситно. Запържете ги за кратко в 2-3 супени лъжици олио и към тях добавете каймата. Пържете я до раздробяване на дребни трохи. Добавете нарязания на дребни кубчета домат и запържете още малко.
Към запържената кайма накрая добавете нарязания магданоз и черния пипер, посолете на вкус и разбъркайте.
Нарежете тиквичките на пънчета, дебели около 4-5 см. Издълбайте средата им, но им оставете дъното цяло. Подредете ги в намазнена тавичка с отворите нагоре и ги сложете в загрята на 180 градуса фурна леко да се запекат. Извадете ги и ги напълнете с плънката от кайма, като притискате леко с лъжица. Допечете тиквичките с плънката още десетина минути минути. Извадете ги от фурната, поръсете ги с настърган кашкавал и печете още 3-4 минути.
Най-лесната разядка с тиквички
Необходими пордукти:
1 тиквичка
1 бр. трапезна майонеза
1 пак. крема сирене (125 г)
Чесън
Сол
копър
Начин на приготвяне:
Тиквичката се разрязва през средата и се сварява със щипка сол. Отцежда се и се слага на кухненска хартия за 5 минути, за да попие напълно течността.
Когато е готова, се пасира заедно с чесъна, добавят се майонезата и сиренето крема и се разбъркват хубаво. Накрая се добавя нарязания копър и отново се разбърква.
Разядката от тиквички се сервира с препечени филийки. Може да служи също като гарнитура от пюре към панирани ястия или меса.
Напиши коментар