Продукти:
350-400 г млада коприва
3 по-големи стръка пресен лук
1 стрък пресен чесън
2 с. л. с връх ориз
1 с. л. джоджен
1 с. л. пресен магданоз
1 с. л. червен пипер
70 мл доматен сок + щипка захар
щипка смлян черен пипер
4 с. л. олио
2 с. л. с връх брашно
сол на вкус
по желание 2 с. л. домашна лютеница
орехи
Приготвяне:
Копривата се измива и се попарва за 5 минути. В олиото се запържват ситно нарязаният лук и чесън. Добавяме омесените червен пипер и брашно, като бъркаме непрекъснато и веднага след тях се сипват доматеният сок и захарта. Като кипнат се доливат 600 мл топла вода. Прибавят се оризът и попарената и накълцана коприва и подправките. По желание може да се сложи лютеница.
Пролетната манджа с коприва се вари на тих огън, докато се свари оризът и сгъсти ястието - 20-25 минути, след като заври водата.
От време на време манджата се разбърква по малко, за да не загори.
При сервиране пролетната манджа с коприва се поръсва по желание с орехови ядки.
Ако не постите, може отгоре да натрошите сирене.
Напиши коментар