Домашна медена торта

Бърза, лесна и вкусна

медена торта снимка: личен архив

При цялото разнообразие от готови торти, които можете да купите, домашно приготвените си остават върха на изкушението. Те отнемат повече време от кексовете и повечето други сладкиши, но усилията определено си заслужават. Предлагаме ви рецепта за много вкусна медена торта, която можете да опитате да направите през уикенда. Печенето на блатовете по-трудоемката част от приготвянето, но кремът е сметанов и се прави много бързо.

 

 

Продукти:

Половин ч. ч. мед

100 г захар

Половин ч. ч. краве масло

3 яйца

1 ч. л. сода бикарбонат

1 пак. ванилия или ванилова захар

450-500 г брашно

За крема:

900 г заквасена сметана

400 г подсладено кондензирано мляко

Половин ч. ч. смлени орехи

 

Начин на приготвяне:

 

Слагаме захарта, меда и маслото в дълбок съд и поставяме на котлона. Разбъркваме 3-4 минути, добавяме содата и смъкваме от котлона. Оставяме сместа да се охлади.

През това време в отделна купа разбиваме яйцата и внимателно при непрекъснато разбъркване ги добавяме съм медената смес. Когато сместа усвои яйчената смес, добавяме солта и ванилията. Добавяме постепенно и предварително пресятото брашно, като слагаме по 2-3 лъжици. Тестото не трябва да е прекалено меко, защото ще трябва да го разточваме.

Готовото тесто разделяме на 5 или 6 равни топки, които разточваме на тънки блатове. Печем ги един по един в кръгла тавичка, като следим да не ги прегорим.   По желание можете да направите тортата и правоъгълна или пък след изпичането на блатовете да ги изрежете по ръбовете на чиния с желания размер.

Приготвяме крема като смесваме заквасената сметана с кондензираното мляко и добавяме  част от смлените орехи, а другата част по желание оставяме за поръсване отгоре.

Сглобяваме медената тортата, като между блатовете размазваме част от крема. Най-отгоре и отстрани на тортата мажем крем и накрая поръсваме със смлени орехи.

Прибираме готовата медена торта в хладилника, за да се стегне поне за една нощ. Украсяваме парчетата с лъжичка от любимото си сладко преди сервирането.

Тортата е много подходяща за зимен десерт или за семеен празник, защото в този период по-рядко се приготвят плодови десерти.

 Ако нямате много време, можете да приготвите тортата с готови блатове, като използвате само рецептата за крема.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори