Taste Atlas или "Атласът на вкусовете" е проект, който издирва традиционни храни, напитки и местни продукти и ги показва на интерактивна карта на света.
Той е дело на хърватина Матиа Бабич, който вярва, че хората все повече искат да опитват местна храна, приготвена от уникални локални продукти.
Атласът на вкусовете съдържа база данни с над 10 000 традиционни ястия и местни продукти, като те непрекъснато се увеличават. Преди дни сайтът публикува класацията на най-добрите традиционни специалитети в света за 2020 г. Тя е базирана на гласовете на повече от 63 400 души.
Освен че рязко огладняваме, когато гледаме този списък, всеки път научаваме нови и нови неща.
Ето и защо - от номер десет до номер едно.
10. Сарма (Турция)
9. Кочинита Пибил (Мексико)
8. Гьоза (Япония)
7. Студена супа "Шалтибаршчяй" (Литва)
6. Такос ал Пастор (Мексико)
5. Дюнер кебап (Турция)
4. Ломо Салтадо (Перу)
3. Супа рамен (Япония)
1. Пица "Маргарита" (Италия)
Със сигурност на всички им е направило впечатление, че в класацията има и силно балканско присъствие, за съжаление - без българско участие.
В челната десетка Турция е с три ястия - адана кебап, дюнер кебап и сарма. Гръцкият гирос е на 12 място, а кебапчетата от Босна и Херцеговина на 30-то. Мусаката е дадена като гръцко ястие и е на 57-о място.
Атласът препоръчва и къде могат да бъдат опитани тези ястия, като се доверява на мнението на Lonely Planet и кулинарни критици. На нас пък не ни остава нищо друго освен да си запазим списъка и да чакаме да дойдат по-добри времена за безгрижно пътуване.
И все пак България я има на картата. Като традиционни ястия са вписани пататник, характерен за Родопите, кюфтета по Чирпански, яйца по панагюрски, филе Елена и Банска капама, киселото мляко и разни мезелъци. Разбира се не липсват и вината.
Напиши коментар