Необходими продукти за 1 баничка (тиган с d 26см)
~1 и 1/2 кора тип одринска (1 тежи ок 150 г)
200 г сирене
3 яйца
70-80 мл прясно мляко
1 лъжица брашно смесено с 1/2 ч.л. бакпулвер
1 с.л. масло
Приготвяне:
* Яйцата и прясното мляко се разбиват :) на ръка, може с тел, може с вилица. .
* Прибавя се натрошеното сирене и разбърква.
* Кората се накъсва с ръка на дребни парчета - големи пр. 4/ 4см - нещо такова :) и пускат в сместа при яйцата.
* Объркват се добре с нея и прибавя брашното, заедно с бакпулвера. И отново се обърква добре :)
* Студен тиган се намазва тънко с масло. Сместа се изсипва в него и разпределя равномерно по цялото дъно.
* Тогава се поставя на котлона и загрява на средна степен ( 1/2 от мощността на котлона) . Затваря се с капак и оставя да се пече/пържи в тигана за около 4-5-6мин - тук си зависи от котлона, но с дървена лопатка се повдига баничката и се проверява дали е зачервена.
* Когато се зачерви, върху тигана се поставя голяма чиния и обръщат заедно обратно - баничката да падне върху чинията.
* Тиганът се връща на котлона, а баничката с приплъзване се изсипва от чинията в него.
* Отново се поставя капакът на тигана и пече още 4-5 мин, докато се зачерви и от другата страна.
* Изважда се в чиния и се нарязва. Хапва се топла-топла.
Напиши коментар