Продукти за торта с диаметър 20 см:
1,5 пакета бисквити с масло Роден край
прясно мляко за напояване
2 големи парчета белена, настъргана тиква
2 обелени, настъргани ябълки, сорт "Златна превъзходна"
50 г масло
1/2 ч.ч. кафява захар
кора от портокал
1/2 ч.л. канела
1 с.л. ром
шепа накълцани орехи
шепа червени боровинки /по желание/
продукти за крема:
400 г заквасена сметана
175 г крема сирене Филаделфия Light
2 с.л. пудра захар
2 ванилии
1/2 ч.л. кора от портокал
продукти за поръсване:
5-6 бр. бисквити
1/2 ч.л. натурално какао
1/2 ч.л. канела
Приготвяне:
Сложете настърганите тиква и ябълки в тенджера с маслото. Добавете половин чаена чаша кафява захар и 1 непълна ч.ч. вода и ги кипнете на котлона. Оставете ги да поврат, докато водата се изпари напълно. Отстранете от котлона. Сложете портокаловата кора, канелата, накълцаните орехи, боровинките и рома. Разбъркайте добре и охладете сместа напълно.
В купа смесете заквасената сметана, крема сиренето и пудрата захар и добавете ванилиите и портокаловата кора.
Сглобяване на тортата:
Сложете ринга върху поднос. Намажете малка част от крема на дъното. Подредете, напоени в мляко, бисквити.
Отгоре разпредете половината от плънката от тиква и ябълка.
Намажете с втори пласт крем.
Отново сложете ред напоени бисквити /няма нужда да са съвсем плътно/, разпределете втората част от плънката и завършете с крем. Охладете тортата за минимум един час. Прокарайте нож по ръба и отстранете ринга. Поръсете със смлени бисквити с какао и канела. Охладете добре и поднесете.
Петя Арабаджиева
21.12.2024 • 22:19 ч.Тази, торта е от страницата на Ани Шакариян -Вкуснотека. Посочвайте си източника.