Баница и халва за Сирни Заговезни

Празникът е подвижен и се отбелязва в неделята, 7 седмици преди Великден и една седмица след Месни Заговезни.

Баница и халва за Сирни Заговезни

 

Баница от готови кори с брашно и бакпулвер

 

Продукти

1 пакет фини кори за баница

 400-500 г сирене

5+1  яйца

1 бакпулвер

3 пълни с.л. брашно

150 мл газирана вода (лимонада)

80 г масло или олио + още 5 с.л. олио + 2-3 с.л. олио
 

 

Приготвяне:

Дъното на тавата се намазва с масло/олио. Петте яйца се разбъркват с разтопеното масло или олиото (80 грама). Към тях се прибавя брашното и бакпулверът и се разбърква. Сиренето се натрошава.  

 Взема се 1 кора, намазва се с една лъжица от олиоточетка, лесно и равномерно навсякъде). Върху нея се поставя още една кора. Тя се намазва с 2-3 лъжици от яйчената смесВърху нея се поставя още една кора. Поръсва се с натрошеното сирене. Трите кори се завиват на руло и се поставят в тавата по дължината й, може да се наложи съвсем леко да го наберете. Така се процедира и с останалите 3 или 4 комплекта тройки кори. Готовата баница се нарязва напречно (на 3-4 части). Залива се с водата, разклаща се тавата, за да я поеме. Баницата се намазва с останалото едно яйце, разбито с последните  2-3 лъжици олио.

Пече се в предварително загрята фурна на 190 градуса на средна скара, до зачервяване

 

 

 

Домашна халва с ядки

 

Продукти

500 г захар

250 г мед

3       белтъка

60 г ядки - белен шамфъстък или фъстъци

 

Приготвяне:

Смесете 1 ч.ч. вода с меда и захарта в тенджерка, сложете на котлона и бъркайте до получаването на гъст сироп.

Разбийте белтъците до получаването на пяна. Снемете захарния сироп от огъня и след 10-ина минути добавете към него белтъците на порции и бъркайте с телена бъркалка. Накрая разбъркайте с натрошените ядки.

Застелете с прозрачно фолио или целофан тава и лекичко я подмажете. Поръсете малко ядки и разпределете сместа, като загладите.
Оставете домашната халва с ядки в хладилник. Поднесете я нарязана на парчета.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори