Баница от готови кори с брашно и бакпулвер
Продукти:
1 пакет фини кори за баница
400-500 г сирене
5+1 яйца
1 бакпулвер
3 пълни с.л. брашно
150 мл газирана вода (лимонада)
80 г масло или олио + още 5 с.л. олио + 2-3 с.л. олио
Приготвяне:
Дъното на тавата се намазва с масло/олио. Петте яйца се разбъркват с разтопеното масло или олиото (80 грама). Към тях се прибавя брашното и бакпулверът и се разбърква. Сиренето се натрошава.
Взема се 1 кора, намазва се с една лъжица от олиото (с четка, лесно и равномерно навсякъде). Върху нея се поставя още една кора. Тя се намазва с 2-3 лъжици от яйчената смес. Върху нея се поставя още една кора. Поръсва се с натрошеното сирене. Трите кори се завиват на руло и се поставят в тавата по дължината й, може да се наложи съвсем леко да го наберете. Така се процедира и с останалите 3 или 4 комплекта тройки кори. Готовата баница се нарязва напречно (на 3-4 части). Залива се с водата, разклаща се тавата, за да я поеме. Баницата се намазва с останалото едно яйце, разбито с последните 2-3 лъжици олио.
Пече се в предварително загрята фурна на 190 градуса на средна скара, до зачервяване.
Домашна халва с ядки
Продукти
500 г захар
250 г мед
3 белтъка
60 г ядки - белен шамфъстък или фъстъци
Приготвяне:
Смесете 1 ч.ч. вода с меда и захарта в тенджерка, сложете на котлона и бъркайте до получаването на гъст сироп.
Разбийте белтъците до получаването на пяна. Снемете захарния сироп от огъня и след 10-ина минути добавете към него белтъците на порции и бъркайте с телена бъркалка. Накрая разбъркайте с натрошените ядки.
Застелете с прозрачно фолио или целофан тава и лекичко я подмажете. Поръсете малко ядки и разпределете сместа, като загладите.
Оставете домашната халва с ядки в хладилник. Поднесете я нарязана на парчета.
Напиши коментар